Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Pascha nie jest u nas zbyt rozpowszechnioną potrawą świąteczną. Przez wiele osób jest nawet nieznana, ale ci, którzy jej próbowali doceniają ten niezwykły smak. Robi się ją przede wszystkim...
Po co przepłacać jak można mieć swój własny i pyszny zakwas na żurek? W tym roku zakwas robię sama. Już go wypróbowałam i śmiało polecam. Już także nie mogę się doczekać chwili, kiedy powiem o tym gościom (patrz. teściowej,...
Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
W menu na przyjecie urodzinowe dla dzieci powinno znaleźć się coś na ciepło i na zimno, owoce, potrawy słodkie oraz zimne napoje. Pamiętaj, że dania powinny być niewielkie, lekkie,...
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty. Najlepiej...
Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu...
Ciastolina cieszy się dużą popularnością wśród dzieci. Maluchy lubią lepić, kleić, ściskać i gnieść różnego rodzaju masy. W ten sposób poznają nowe faktury, kształty, konsystencje. Ciastoliną mogą się bawić już roczne maluszki. Dzięki niej ćwiczą one małą motorykę...
W wielu domach przechowuje się przepisy na Wielkanoc z pokolenia na pokolenie. Macie taki zeszyt po babci? A może same go prowadzicie nie tylko dla siebie, lecz także dla swoich dzieci? Takie sprawdzone przepisy na Wielkanoc zawsze się sprawdzają. Inni natomiast szukają...
Sezon na kurki zaczyna się już w czerwcu, a można je zbierać nawet do października czy listopada. Kurki czyli pieprznik jadalny mają wyjątkowo trafną nazwę, ponieważ rzeczywiście smakują pieprzowo. Kurka choć jest w Polsce grzybem pospolitym, to dla zbieraczy stanowi łakomy...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Gdy goście są już w drodze, a Ty nie masz ich czym poczęstować zrób prosty sernik japoński - przepis na sernik składa się jedynie z trzech składników! Wystarczą do tego jajka, biała czekolada...
Jeśli masz swoje ulubione przepisy na tartę podziel się nimi z nami w komentarzach. Tymczasem prezentujemy kilka pysznych, smacznych...
Już jest! Zagościła na straganach fasolka szparagowa. Przepisy jakie proponujemy to najlepsze i sprawdzone receptury naszych wiernych czytelniczek, które zawsze zaskakują nas swoimi pomysłami....