Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Sok z malin; @flikr.com/Liz west
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty.
Najlepiej smakuje zalany ciepłą wodą, lub dodany do herbaty lub jako dodatek do ciast, lodów i deserów.
(Sok z malin; @flikr.com/corbin_dana)
1. Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.
2. Owoce wsyp do suchego dużego słoja przesypując warstwy cukrem. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.
3. Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok.
4. Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka.
5. Sok podgrzej na małym ogniu.
6. Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone.
7. Przelej gorący sok do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
8. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.
ZOBACZ TAKŻE:Soki a nadwaga - najnowsze badania! >>
Truskawkowy zawrót głowy - przepisy na najlepsze ciasta z truskawkami >>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
aga222
2016.10.15 01:03
u nas w domu każdy uwielbia maliny. Zimą kupujemy dok z malin z ogródka dziadunia, który kupiła nam kiedyś babcia i do dziś jest u nas w domu. Jest on z prawdziwych malin które od razu wyczuwa się w smaku.
Patrycja Sobolewska
2016.06.06 12:05
uwielbiam !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.