Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?
Gdy słońce daje się we znaki szukamy ochłody. Wtedy wybawieniem dla nas jest pyszny i orzeźwiający napój jakim jest naturalnie lemoniada. Jeszcze nie wymyślono czegoś równie dobrego na upały, ale lemoniadę da się udoskonalać.. Tym razem wybrałyśmy przepis dla tych z Was,...
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem może okazać się, że właśnie nasze drobne i smakowite przekąski dla dzieci okarzą się strzałem w dziesiątkę. Jeśli z kolei masz małego łasucha lepiej podawać mu przekąski dla dzieci domowej roboty po to, by dziecko nie tyło nadmiernie....
Dlaczego warto robić domowe kosmetyki? Ich robienie nie zabiera zbyt dużo czasu, a bywa bardzo relaksujące. Kiedy (jakimś cudem) uda Ci się znaleźć chwilę tylko dla siebie, możesz zacząć odprężającą przygodę z zapachami, olejami,...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Mrożona kawa - Wasze familijne przepisy! Grecka kawa mrożona Dodane przez natalina4
Święta za pasem! Pamiętajmy, że to nie tylko biała kiełbasa i żurek. Możemy wprowadzić wiele urozmaiceń i niekoniecznie musi to oznaczać duże wydatki oraz masę pracy w kuchni. Polecamy jedno z najprostszych (i nasmaczniejszych...
Najbliższe miesiące to czas kiedy trzeba wykorzystać kulinarne możliwości jakie daje grill. Przepisy, które tutaj mamy dla Was są nie tylko przepyszne, lecz także niestandardowe, a co najważniejsze...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Torcik truskawkowa rozkosz
Czekolada rozpływająca się w ustach, zapach pieczonego ciasta, dobra kawa i grono przyjaciół zajadających się Twoimi wypiekami. Czego chcieć więcej? Mamy dla was przepisy na pyszne ciasta!
§1Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Najsmaczniejszy jesienny przepis” (zwanego dalej Konkursem).
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...