Jak uniknąć niestrawności? Jeśli często cierpisz na niestrawność, przestrzegaj zdrowej, zbilansowanej diety. Zamień napoje gazowane na herbatki ziołowe i wodę. Ogranicz również spożycie kofeiny i alkoholu. Unikaj tłustych i pikantnych potraw, a także...
Płaski brzuch tak, ale z głową! Już na samym wstępie należy zaznaczyć jedną kwestię. Mianowicie to, że płaski brzuch jest kojarzony ze zdrową i zadbaną sylwetką można wrzucić między mity. Trzeba bowiem wiedzieć, że nagromadzenie tkanki tłuszczowej w tej partii ciała jest wręcz konieczne...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Olej rzepakowy – znany produkt, skrywający tajemnicę Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni...
Wielu z nas uwielbia grzyby i słusznie, bo wbrew obiegowym opiniom zawierają one sporo składników odżywczych. Nie mają tez wiele tłuszczu, są za to dobrym źródłem witamin z grupy B – szczególnie ryboflawiny (wit. B2) i niacyny (wit. B3). Jednak grzyby są również ciężkostrawne, dlatego osoby z wrażliwym...
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jednak jeśli chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Czy dzieci mogą jeść grzyby? Tak, ale tylko te grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Tasaki kuchenne to jedne z bardziej uniwersalnych i cenionych rodzajów noży. Przy ich pomocy można wykonać wiele zadań w czasie gotowania. Zwykle kojarzone są przede wszystkim z oprawianiem...
Zapalenie zatok – objawy Zapalenie zatok objawia się bólem lub uciskiem w policzkach, czole, nosie, uszach albo okolicach oczu. Niektórzy pacjenci skarżą się na ból głowy, zatkany nos, osłabienie, zmęczenie. Wspomnianym objawom niejednokrotnie towarzyszy kaszel, gorączka,...
Sezon urlopowy sprzyja wypoczynkowi i dbaniu o siebie. Wiele osób właśnie w wakacje poprawia swoją aktywność fizyczną i bardziej dba o wygląd. Mamy dla Was jeszcze ciekawszą propozycję – z nami możecie zadbać o swoje zdrowie i spędzić lato w stylu Eko! Tego...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
Rozpoczyna się sezon balkonowo-tarasowo-ogródkowy, a co za tym idzie, zaczynamy się otaczać ozdobnymi roślinami. Niektóre są piękne i kwitną kolorowo przez kilka tygodni, inne zdobią letnie salony wyjątkowymi liśćmi. Jest jednaka małe “ale”. Niektóre z...
Jak ciekawie spędzić czas z dzieckiem? Każdy zapracowany rodzic wie, że chwile spędzone wspólnie z dzieckiem są absolutnie magiczne. Sama obecność nie daje tak dużego poczucia bliskości, jak zainteresowanie i prawdziwe zaangażowanie w zabawę, w trakcie...
Lubiana jurorka popularnego reality show o tematyce kulinarnej oraz autorka kilku książek z przepisami, kilka dni temu urodziła swoje drugie dziecko. Ania Starmach ma już córeczkę o wdzięcznym staropolskim imieniu - Jagienka, a...
Dzieci spożywają coraz więcej cukru – i to niekoniecznie w postaci oczywistych słodyczy, słodzonych napojów, czy przekąsek. Cukier jest obecny i dodawany również do wielu produktów, których byśmy o to nie podejrzewali. Może występować w jogurtach, napojach mlecznych, przetworach itp. A badacze coraz...
Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
Warto mieć to małe, ale wielozadaniowe narzędzie w swojej kuchni. Jest niezwykłym pomocnikiem przy przygotowywaniu posiłków. Z jego pomocą przygotujesz smoothie, pesto z każdego składnika, zupę krem, a ponadto rozdrobnisz orzechy, pestki, ziarna czy owoce. Dodatkowo, jeśli starasz się prowadzić zdrowy...
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Zima to czas, kiedy wszyscy jesteśmy najbardziej narażeni na pogorszenie nastroju, dlatego warto podjąć trud, by dostarczyć sobie endorfin. Możesz efektywnie dbać o formę bez względu na pogodę. W końcu przez cały rok ruch jest nam bardzo potrzebny. Jak poprawić kondycję zimą? Co jeść zimą, aby nie...