Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-08-24 14:52:52
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni je przede wszystkim skład, a co ciekawe, niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Olej rzepakowy, który jest nierafinowany i tłoczony na zimno w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego zawiera cenne sterole i przeciwutleniacze z grupy tokoferoli oraz witaminy K i A. Jego właściwości sprawiają, że pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, wspomaga koncentrację i poprawia kondycję skóry. Niektóre badania potwierdziły również, że przeciwdziała nowotworom. Te zalety posiada jednak tylko olej rzepakowy, który nie został poddany procesowi rafinacji czy filtracji. Od tradycyjnego oleju będzie odróżniał go także smak – subtelny, orzechowo-słonecznikowy.
Jak widać olej nierafinowany rzepakowy może wzbogacić dietę każdego z nas o dobroczynne substancje pozytywnie wpływające na organizm. Ale jak właściwie włączyć go do swojej diety? Olej rzepakowy ze względu na wysoką temperaturę dymienia nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Jednak, aby zachował maksimum wartości odżywczych, najlepiej spożywać go na zimno. Olej pochodzący od producenta https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/ będzie świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, kasz, sosów i surowych warzyw. Można stosować ten produkt jako alternatywę dla tradycyjnej oliwy z oliwek. Warto tylko pamiętać, że naturalny olej rzepakowy nie zawiera konserwantów, więc termin jego przydatności do spożycia będzie krótszy. Na szczęście nikt nie powinien mieć problemu z jego zużyciem, bowiem nadaje się do naprawdę wielu potraw.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.