Na początek kilka faktów. Kolagen jest najbardziej powszechnym białkiem w ludzkim organizmie. Znajdziemy go w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach. Jest głównym białkiem tkanki łącznej, które zapewnia odpowiednie napięcie, sprężystość oraz elastyczność skóry. Stanowi aż 30% wszystkich białek człowieka.Kolagen...
Zaparcia u dziecka mogą być one bolesne i nieprzyjemne, ale istnieje kilka domowych sposobów, które mogą pomóc w łagodzeniu tego problemu. Zaparcia u maluszków zawsze warto konsultować dość pilnie z lekarzem, niewskazane jest także stosowanie domowych metod bez wiedzy pediatry. Jak zatem pomóc nieco...
Niedawno w Internecie pojawiły się nagrania, na których mama supermodelki Gigi Hadid rozmawia z nią na temat odżywiania. Yolanda Hadid doradzała w kwestii diety nastoletniej wówczas Gigi. Okazuje się, że dieta modelki była dość restrykcyjna. „Czuję się naprawdę słabo i jestem głodna. Zjadłam...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Dziecko rozwija się każdego dnia, codziennie tworzą się nowe połączenia w mózgu, kształtują się też emocje malucha. Największy skok rozwojowy, który możemy zaobserwować gołym okiem, przypada w pierwszych trzech latach dziecka. Wtedy to maluch uczy się pełzać, siadać, chodzić i mówić. Poznaje także...
Razem z portalem siwe-wlosy.pl przygotowaliśmy artykuł, który wyjaśni, jakie są najczęstsze przyczyny siwienia włosów w młodym wieku oraz podpowie co zrobić, gdy taki problem pojawi się u Twojego dziecka. Co wpływa na pojawienie się siwych...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
U zdrowych kobiet po niepowikłanym porodzie niedokrwistość z niedoboru żelaza wynosi 14% (u kobiet, które suplementowały żelazo w ciąży) i 24% (u matek niesuplementujących). Dane te wskazują na znaczenie odpowiedniego stosowania preparatów żelaza. Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety,...
Tuż po narodzinach przewód pokarmowy noworodka kolonizują bakterie znajdujące się w kanale rodnym matki, w tym pałeczki kwasu mlekowego. To początek procesu rozwoju mikroflory jelitowej małego człowieka. Dziecko osiąga skład mikroflory podobny do tego, który jest charakterystyczny dla organizmu dorosłego...
Co więcej u niektórych pojawiają się objawy wskazujące na afektywną chorobę sezonową, czyli depresję związaną z sezonem jesienno-zimowym. W tym ostatnim przypadku nasz stan poprawią leki antydepresyjne i terapia1. W innych przypadkach możemy pobudzić nasz organizm dbając o odpowiednią dietę...
Witamina D3 - dlaczego jej suplementacja jest ważna w przypadku dzieci? Witamina D3 jest konieczna dla prawidłowego rozwoju każdego dziecka. Wśród jej najważniejszych właściwości wyróżnia się wpływ na: właściwy wzrost i rozwój kości, poziom wchłaniania...
Organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Koniecznością jest jednak nie tylko sam odpoczynek, ale również uzupełnienie utraconych wraz z potem składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, sód, chlorki. Z pomocą przychodzi zarówno odpowiednia dieta...
Good mood food to inaczej produkty, które powodują dobry nastrój. Kakao oczywiście również do nich należy i instynktownie po nie sięgamy, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z przyjemnością i spokojem. Jednak nie jest to największy nasz sprzymierzeniec w walce...
Jesteś w ciąży, więc musisz odczuwać różne dolegliwości związane z pojawieniem się hormonów, nową dietą, zmianami w organizmie związanymi z rozwojem maluszka. Oczywiście, że tak jest, ale czy czasami niektóre problemy, jak te z pamięcią, nie są wyolbrzymiane?...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Niepłodność stała się już chorobą cywilizacyjną. Lekarze szacują, że szanse na poczęcie podczas stosunku w dni płodne to tylko 25%. Powody do niepokoju powinny się pojawić dopiero po upływie roku bezskutecznych starań o dziecko. Okazuje się, że przyczyna...
W chwili narodzin dzieci niewiele chorują. Są chronione przez przeciwciała, które przekazywane były przez matkę podczas ciąży, a później w trakcie karmienia piersią. Wraz z dorastaniem ochrona...