W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Więc jaka jest zasada? Odróżniać czy upodabniać? Zasada jest jedna - osiągnąć komplementarność smaków na najwyższym poziomie. Wznieść się ponad oczywiste podziały, które tylko tępią kreatywność...
Na przekór rutynie
Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Spotkanie z przyjaciółmi lub bliskimi, których dawno się nie widziało, to doskonała okazja, aby zorganizować przyjęcie w większym gronie. Każdy z nas potrzebuje chwili rozluźnienia, posłuchania dobrej muzyki i zdystansowania się do codziennych...
1. Risotto z kurczakiem i warzywami Risotto z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Danie to wyróżnia się aksamitnym smakiem,...
Oczywiście w wielu wariantach doskonałe będą również pojedyncze garnki. To one umożliwią idealnie dopasowanie naczyń do swoich potrzeb. Poza ilością rondelków czy patelni niezwykle ważna będzie ich jakość. To ona odpowiada za to, jak szybko będziemy gotować, czy cały proces będzie komfortowy oraz...
Czym jest zapiekanka? Wielu zapewne pamięta również zapiekankę w nieco innej formie, a mianowicie jako jednogarnkowe danie będące mieszaniną wielu składników (m.in. makaronów, mięsa, warzyw, serów oraz sosów) przygotowywanych...
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Kolejny dzień i znów szukanie pomysłu na obiad. Gdy do tego dochodzi jeszcze praca, zakupy i spacer z maluchem nie ma już zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, ciepłego i przede wszystkim smacznego. Na szczęście mamy sposoby, żeby przygotować taki obiad w...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Tradycyjne Pad Thai…Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku...