Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Listek Źródło artykułu: mat. partnera 2021-10-11 10:13:54
Autor zdjęcia/źródło: Canva
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami. Jeśli twoja pociecha nie chce ich jeść, przydadzą ci się proste pomysły, które pomogą zachęcić je do jedzenia warzyw – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
CZYTAJ TAKŻE: 6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha>>
1. Kolorowo na talerzu
Przy przygotowywaniu posiłków pamiętajmy o tym, że dzieci są bardziej wymagającymi konsumentami niż większość dorosłych. Kolorowe i apetycznie wyglądające dania z pewnością bardziej przekonają je do ich skosztowania. Warto poświęcić nieco więcej czasu i podać śniadanie lub kolację w ciekawej formie, np. układając z warzyw zwierzątko bądź domek. Wykorzystajmy w tym celu surową paprykę, marchew, a także sałatę, pomidora, ogórka czy groszek.
2. Miksuj i rób koktajle
Świetnym sposobem na „przemycenie” zdrowych produktów w posiłku jest ich miksowanie w zupie lub na puree. Podobnie można robić koktajle, mieszając lubiane przez dziecko warzywa i owoce z tymi, które mniej mu smakują.
- Możesz przygotować koktajl na bazie mleka, jogurtu, kefiru i różnych owoców, lub zrobić domowy jogurt owocowy z jogurtu naturalnego i sezonowych owoców, słodzony np. miodem. Do zupy z ulubionych warzyw dodaj jedno z tych, do których chcesz dziecko przekonać, ale w mniejszej ilości lub rozdrobione, a nawet zmiksowane – radzi ekspertka.
3. Warzywa w słupkach lub w pastach
Warzywa i/lub owoce należy uwzględnić w każdym posiłku. Same surowe owoce są bardzo dobrym rozwiązaniem na przegryzkę, ale warzywa pokrojone w słupki, np. surowa kalarepka, marchewka lub papryka sprawdzą się równie dobrze. Do kanapek koniecznie dodajmy surową sałatę, plasterki ogórka czy rzodkiewki, a dodatkowo obok kanapki dajmy dziecku do pochrupania słupki papryki, małe pomidorki, obrane marchewki bądź kalarepkę. Dzięki temu zwiększymy ilość warzyw w jednym posiłku, nie ograniczając ich wyłącznie do samej kanapki. Dobrym pomysłem są także pasty do kanapek, zwłaszcza te z warzyw strączkowych - np. fasoli, grochu lub zielonego groszku. Są one dla dziecka znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych.
4. Dodawaj warzywa do ulubionych potraw
Wprowadzaj warzywa do lubianych przez dziecko potraw, np. w farszu do pierożków bądź naleśników.
- Jeśli nasza pociecha chętniej jada mięso niż warzywa, polecam dodać warzywa do kotlecików albo ulubione mięsko udusić w warzywnym sosie, czy zrobić je faszerowane warzywami, np. w postaci roladek. A może to jajko jest produktem, które twój maluch chętnie zjada? Zrób wówczas omlet z owocami lub warzywami. A składnikami sałatek mogą być nie tylko warzywa, ale także owoce: czereśnie, maliny, jabłka, gruszki, truskawki – proponuje dietetyczka.
5. Na ratunek – makaron!
Większość dzieci lubi makarony. Wykorzystaj to i zrób tagliatelle z cukinii lub marchewki (np. przy pomocy temperówki do warzyw albo obieraczki) z ulubionym sosem. Do tradycyjnego makaronu z sosem, np. jogurtowym czy śmietanowym, dodawaj warzywa takie jak szpinak, brokuły, cukinię, bakłażana, pomidory, bądź owoce, np. truskawki, maliny, jagody.
6. Wspólne gotowanie
Do jedzenia warzyw zachęcajmy dziecko wspólnie z nim gotując. Maluch, zaangażowany w proces przygotowywania posiłku, z pewnością chętniej go zje. Razem można przygotować np. sałatkę warzywną lub owocową. To też doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu i rozbudzenie jego ciekawości kulinarnej.
- Jeśli twoje dziecko przy pierwszej próbie wypluje jakieś warzywo, nie oznacza to, że masz się poddać. Spróbuj podać je później - w innej formie, w innym daniu, w odpowiednim odstępie czasowym, i oczywiście nie „na siłę”. Eksperymentuj w kuchni i zachęcaj do tego swoje dziecko, dając mu dobry przykład. Jest to jednak - czy tego chcemy, czy nie - najlepszy sposób na przekonanie go do zdrowego odżywiania. Jeśli sami będziemy jeść warzywa i owoce, jeśli są one naturalnym składnikiem naszych posiłków, maluch na pewno chętniej po nie sięgnie. Pamiętajmy, że im więcej na talerzu warzyw i owoców, tym więcej energii zapewniamy naszym dzieciom i tym lepiej dbamy o ich prawidłowy rozwój, inwestując w zdrowie naszych pociech na przyszłość – przekonuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
* Opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:
10.244.*.* 2021.10.18 10:42
Robienie smoothie z warzyw i owoców jest dobrym pomysłem, ale u nas nie może być nawet jednej pesteczki :P
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.