Winowajcą przykrej zgagi jest progesteron, który osłabia zastawkę prowadzącą do żołądka. Również powiększająca się w czasie ciąży macica przesuwa żołądek ku górze. Sprawia to, że niewielkie ilości kwasu przedostające się do przełyku podrażniają go powodując pieczenie w...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Dla rodziców są najważniejsze na świecie, dbają o nie i chcą, aby rosły zdrowo. Dzieci, bo o nich mowa, to oczko w głowie każdego rodzica. Nic dziwnego, że każdy chce, by ich pociecha była zdrowa i radosna. Dlatego też starannie dobierają...
Mija lato, a wszyscy wiemy, że w porze urlopów i wypadów poza miasto trudno regularnie i w przemyślany sposób się odżywiać. Grille, frytki ze smażoną rybką i inne letnie atrakcje – ciężko przy tym liczyć kalorie, a nie zawsze jest to z...
Nie ma wątpliwości – najlepszym pokarmem dla małego dziecka jest mleko mamy. Zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, a także zestaw witamin i minerałów, pozwalający skutecznie wzmacniać odporność malucha....
Pozwolę sobie zacytowac tutaj artykuł który znalazłam na stronie http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670 dotyczący posiłków dloa dzieci 1-3 latka"(...) Małe dzieci powinny jeść 5 lub 6 posiłków dziennie. Nie należy zmuszać dziecka...
Posiłki — osobne czy takie same? mam do was pytanie. Dlaczego większość z was, mam gotuje osobno posiłki dla swoich dzieci??? Przeciez dzieci od małego powinno się uczyć wszysko i warzywa i mięsko i ryby. A każdy posiłek powinien byc bogaty w witaminy, mikro i makroelementy. Dlaczego...
Wspólne posiłki. Mówi się, że rodzina powinna przynajmniej jeden posiłek zjadać wspólnie. A jak jest z tym u Was?,Wspólne posiłki. u mnie wspólnie jemy niedzielne śniadania i obiad,Wspólne posiłki. Śniadania, obiady,...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Przekąski to nie tylko owoce By wspierać zdrowie i układ odpornościowy swoich dzieci, rodzice najchętniej podają swoim pociechom owoce, które stanowią przekąskę między posiłkami. Suszone lub w rozmaitych kształtach i oprawach estetycznych mogą być atrakcyjne dla młodszych dzieci, jednak...
Dlatego przystępując do remontu, warto rozważyć wiele istotnych kwestii. Jak urządzić funkcjonalną kuchnię? Czy wybrać zlew ceramiczny, czy inne rozwiązanie? Najważniejsze zasady,...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Zabieranie ich ze sobą do szkoły lub na siłownię będzie możliwe dzięki odpowiedniej butelce na koktajl. Na co warto zwrócić uwagę, aby wybrać odpowiedni przedmiot z tej kategorii? Jakie są cechy dobrych butelek? Poszukując wygodnego pojemnika do przenoszenia...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
Warto więc uhonorować długoletnią służbę i tradycję tego pomieszczenia, wybierając do wyposażenia wnętrz meble wykonane z materiałów ponadczasowych, takich jak drewno, choćby w postaci głównego elementu kuchni, jakim jest drewniany stół kuchenny. Dzięki takiemu umeblowaniu zarazem uhonorujemy tradycję,...
Dziś przyjrzymy się garnkom tytanowym. Co je wyróżnia spośród innych produktów tego typu? Czy warto mieć je w swojej kuchni? Sprawdźmy! Garnek tytanowy, czyli jaki? Jeszcze jakiś czas temu wybór garnków do kuchni był mocno ograniczony, lecz zmiany przyzwyczajeń żywieniowych oraz...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Urządzenie to pozwala na zmiksowanie znacznej ilości produktów i tym samym stworzenie niezwykłych proteinowych, czy witaminowych koktajli, zup, sosów, czy pomóc w przygotowaniu np. ciasta lub zdrowego domowego hummusu. Na co zwrócić uwagę kupując blender personalny? Jak...
Jeśli zadbamy o jakość naszych posiłków, możemy być pewni, że nasz organizm otrzyma dzięki temu niezbędną porcję cennych witamin i minerałów. A różnorodne kolory i tekstury dań zachęcą do próbowania nowych smaków i kolejnych kulinarnych eksperymentów. Żywność BIO - co wybrać? W...