Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Okolice intymne kobiet są bardzo specyficznym środowiskiem, które zamieszkuje ponad sto różnych...
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki...
Ostropest pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest on rośliną z rodziny astrowatych, tak jak oset, ma również podobne do niego kwiaty o fioletowej barwie, ale różni się charakterystycznymi,...
Stres to nasza reakcja na bodziec pochodzący ze świata zewnętrznego, który wymaga z naszej strony podjęcia jakichś działań (reakcji). Na bodziec wywołujący stres nie mamy wpływu, ale już naszą reakcję możemy dostosować do danej sytuacji, jest ona od nas zależna. Dlatego, aby poradzić sobie ze stresem...
Czy Ty też jesteś „zarządcą” zdrowia swojej rodziny? To my kobiety zazwyczaj biorą na siebie odpowiedzialność za kondycję wszystkich członków familii,...
Prowadząc aktywny tryb życia dużo czasu spędzamy w miejscach, które są prawdziwymi siedliskami bakterii. Autobusy miejskie, centra handlowe, szkoły i przedszkola, do których...
Według badań problem trądziku może dotyczyć nawet 95 proc. chłopców i ponad 80 proc. dziewcząt w okresie dojrzewania. Jednak coraz częściej dolegliwość ta dotyka również kobiety po trzydziestym...
Pot z czoła spływa hektolitrami, ubrania kleją się do ciała i każdego dopada totalne lenistwo. Ta krótka charakterystyka sprawia, że od razu nasuwa się jedna myśl: "LATO". Tak, dokładnie. Jednak te "katusze" są niczym w porównaniu do tych, które przechodzą kobiety spodziewające się dziecka. Ciąża...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
W medycynie azjatyckiej zielona herbata była uznawana za cudowny, uzdrawiający napój. W Japonii stanowiła podstawę ceremoniału parzenia i picia herbaty. W całej Azji Wschodniej dzieci musiały ją pić po zjedzeniu słodyczy. Obecnie zalecają...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie...
Skóra...
Miód jest bardzo zdrowy i nie trzeba o tym ( mam nadzieję) nikogo przekonywać. Jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Zawiera: węglowodany kwasy białko enzymy substancje...
Krótka historia terapii magnetycznej. Lecznicza siła magnesów była znana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach. Egipscy lekarze stosowali magnetyt (magnes) na różne dolegliwości....