Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...
W listopadowym konkursie „Przepis miesiąca” zachęcamy do wykorzystania kończącego się sezonu na dynie. To pyszne i odżywcze warzywo jest bardzo zdrowe, dlatego warto skorzystać z niego, dopóki...
potrawy z dyni Znacie jakieś fajne,wypróbowane przepisy na potrawy z dyni.Urosły takowe w moim ogródku i nie do końca wiem jak ten fakt wykorzystac:-).Proszę o rady.,potrawy z dyni Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Sposób na dynię Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Ale do tego ogromne! Akurat pięknie dojrzały i trzeba coś z nich zrobić.. Moja waży chyba z 5 kg Jak je wykorzystać by się nie zmarnowało?
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
Granola to mieszanka płatków...
Przygotowania do Halloween Zorganizowanie halloween’owego przyjęcia nie musi być trudne ani bardzo czasochłonne. Najważniejsze, aby zadbać o trzy...
1. Kolory i tekstury Pierwszy krok do stworzenia jesiennej atmosfery to zmiana kolorów i tekstur materiałów. Zastąp jasne, letnie odcienie zieleni i niebieskiego ciepłymi brązami, złotymi i bordowymi tonami. Dodaj do wnętrza miękkie tkaniny, takie jak koce, ciepłe pledy i poduszki...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
W październikowej odsłonie konkursu „Przepis miesiąca” tematem przewodnim będą straszne i zabawne przysmaki na Halloween. Wasze pomysły wstawiajcie do naszej rubryki z przepisami – macie czas...