Napięcie przedmiesiączkowe pojawia się najczęściej u kobiet między 20 a 30 rokiem życia, a objawy przed okresem z nim związane występują w cyklach owulacyjnych i trwają z wyjątkiem ciąży aż do menopauzy. Zwykle przez około 2 lata od pierwszego okresu nie dochodzi do jajeczkowania,...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...
Przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również o dziecko. To zobowiązuje. Dlatego jeszcze przed ciążą warto zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia....
Oglądanie bajek w TV wydaje się być niewinne i rozwojowe dla dzieci. I takie też może być, jeśli zadbamy o najważniejszy aspekt – czas spędzony przed TV i innymi ekranami. Okazuje się bowiem, że naukowcy mają dowody na częstsze występowanie określonych chorób u dzieci, które spędzają sporo czasu przed...
W sezonie zimowym warto specjalnie zadbać o siebie i wzmocnić zwłaszcza odporność najmłodszych. Dlatego mamy z Familie mogły razem z dziećmi wypróbować Tran z Rekina i Musujące Witaminki z oferty Domowej Apteczki.
Aż dwie trzecie dzieci w wieku od 2 do 12 lat ze zbyt wysokim wskaźnikiem BMI ma już co najmniej jeden z wczesnych objawów chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań holenderskich uczonych.
Choć całoroczna – a najintensywniejsza w okresie jesienno-zimowym – suplementacja witaminy D3 jest polecana każdemu, kto dba o zdrowie, niektóre osoby wyjątkowo bacznie powinny kontrolować jej poziom w organizmie. Kto do nich należy? Sprawdź! Dla kogo suplementacja? Witaminę...
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Jest to choroba, w przebiegu której w jelicie cienkim dochodzi do nagromadzenia dużej ilości bakterii pochodzących zarówno z jelita cienkiego, jak też grubego. W konsekwencji u pacjenta pojawiają się problemy trawienne oraz zaburzenia wchłaniania...
Latem skóra potrzebuje więcej wody, aby była zdrowa i pięknie wyglądała. Postarajmy się więc o jej właściwe nawilżenie i pielęgnację. Warto w tym celu wybierać naturalne kosmetyki, które zadbają o nasz wygląd bez zbędnych substancji konserwujących, czy parabenów. Co warto wypróbować...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Kawa, często nazywana jest napojem bogów. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Kawa zachwyca smakiem i aromatem, lubimy jej pobudzające działanie. Dlaczego? Co takiego sprawia, że niekiedy czujemy, że kawa to nasza ostatnia deska ratunku w jasnym myśleniu i efektywnym działaniu? A jej...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Każda godzina spędzona przed telewizorem zwiększa ryzyko chorób układu krążenia jeszcze w młodym wieku. Naukowcy przeprowadzili...
Problemy trawienne – wzdęcia, gazy, bóle brzucha, zaburzenia oddawania stolca – są coraz częściej diagnozowane u osób w różnym przedziale wiekowym. Zwykle stanowią one konsekwencję niewłaściwego stylu życia – niezdrowej diety, braku ruchu, narażenia na sytuacje stresogenne. Niekiedy problemy trawienne...
Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...
Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...