W dawnej Polsce, ściślej niż dziś przestrzegano Wielkiego Postu. Już od Środy Popielcowej niemal całkowicie wykluczano z menu mięso, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz nabiał i cukier. Potrawy maszczono zwykle olejem roślinnym. W czasie...
Bardzo dziękujemy wszystkim za pyszną zabawę! A oto jej laureaci oraz ich porady, na które szczególnie zwróciliśmy uwagę:
Kobieta w ciąży przede wszystkim powinna pamiętać, że dziecko rosnące w jej brzuchu potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych, aby szybko i dobrze się rozwijać. Dlatego przyszła mama powinna przede wszystkim jeść...
Dziękujemy serdecznie za wspólną zabawę i wszystkie pyszności, jakimi się z nami podzieliliście
Doktor Thomas Gordon – amerykański psycholog i psychoterapeuta oraz autor wielu bestsellerowych poradników dla rodziców, nauczycieli i wychowawców – podkreśla, że asertywny...
Ekologiczna moda przyszła do Polski z zachodu, gdzie jest już bardzo popularna. Pojęcie to łączy w sobie dwa zagadnienia: ekologię i etykę procesu produkcji, to znaczy, że ekologiczna moda to nie tylko ubrania z naturalnych materiałów, ale również takie,...
Czym jest GMO Jakiś czas temu w mediach pojawił się temat GMO w kontekście polityki i problemu: pozwolić na wprowadzenie GMO w Polsce czy nie zezwalać? Jednak problem istnieje już od dawna i jest na tyle poważny, że należałoby mówić o nim częściej aby uświadamiać czym...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Pączki są kaloryczną bombą ale w tłusty czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jeden aby wdług pewnego powiedzenia "...jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło".
Jest wiele sytuacji w których koniecznością staje się przejście na dietę. Problemy gastryczne, ciąża, alergie pokarmowe, choroby układu krwionośnego, cukrzyca. Każda choroba ma swoje wymagania i...
Smakołyki, wykwintne potrawy, pyszne desery, drinki alkoholowe – to nie tylko radość dla podniebienia, ale także kłopot dla wątroby. Bynajmniej nie oznacza to, że masz rezygnować z przyjemności czerpanej ze spożywania ulubionych potraw...
Ziemniaczany okładUgotuj dwa ziemniaki w mundurkach. Obierz i rozgnieć widelcem, dodaj żółtko i dwie łyżki mleka. Ciepłą masę nałóż grubo na dłonie. Przykryj je wilgotną gazą. Zmyj...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Czym są przeciwutleniacze? Każdy żywy organizm, zarówno roślinny jak i zwierzęcy, potrzebuje do życia tlenu. Bez niego niemożliwe jest uwalnianie energii zawartej w pokarmie, która jest niezbędna, do zachodzących w organizmie procesów życiowych....
Pietruszka korzeniowa (Petroselium) oraz pasternak (Pastinaka) to dwa warzywa należące do tej samej rodziny selerowatych (Apiaceae). Łączy je również dwuletni cykl życiowy a także lub przede...
Kaszki to często pierwsze produkty zbożowe jakie jedzą nasze dzieci i ważne jest aby wprowadzać je w odpowiedniej kolejności. Także warzywa i owoce trzeba dodawać stopniowo i lepiej zacząć od marchewki niż od jabłuszka bowiem dziecko jeśli najpierw...
Profilaktyka. Wielu lekarzy doradza aspirynę w dawce 650mg wkrótce po ekspozycji na słońce. Następnie przyjmuje się ją co 4 godziny, aż do łącznej liczby 6 dawek. Większość dorosłych dobrze toleruje dawki do 4-6g na dobę. >>>...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...