Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – jest zimozieloną, ozdobną krzewinką, dorastającą do około 2 metrów wysokości. W stanie naturalnym występuje w krajach śródziemnomorskich, natomiast w Polsce uprawiany jest przede wszystkim w doniczce. Surowcem zielarskim...
Tymianek pospolity (thymus vulgaris) - to niewysoka roślina należąca do rodziny wargowych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dnia dzisiejszego rośnie w stanie dzikim. Uprawiana jest powszechnie w Europie i Ameryce Północnej.Kwitnie w maju i czerwcu...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Bazylia jest jednoroczną, miododajną rośliną, dorastającą do około 40 cm wysokości. Liście ma jasnozielone, a kwiatki drobne, białe lub jasnoróżowe zebrane w kłoski na końcach pędów. Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach. Szczególnie...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny...
Prawdziwy zakwas na żurek? Jak zrobić go i czy jest to pracochłonne? Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie...
Jak rozpoznać przeziębienie? Pierwsze objawy, które mogą sygnalizować przeziębienie u dziecka pojawiają się zazwyczaj w obrębie górnych dróg oddechowych. Dziecko skarży się na drapanie, swędzenie lub podrażnienie gardła, pojawia się wyciek z nosa, na początku zazwyczaj obfity...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
Jeszcze kawałek i… jeszcze jeden…a teraz sam pasztet…a teraz pasztecik z sałatką…a teraz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Tak oto moja rodzina uwielbia babciny pasztet wielkanocny z pistacjami...
Wchodzi teściowa. Przyszła teściowa. Siada do stołu i… komentuje. Ledwo żurek wielaknocny podany, a już pyta: - Na czym ten żurek kochana? Hm…brak odpowiedzi z mojej strony. Oto moje wspomnienia...
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Czapki i rękawiczki rzucamy w kąt odkrywając włosy i dłonie. Upewnij się, że są one właściwie zadbane, a jeśli nie to wypróbuj nasze sprawdzone sposoby. Pielęgnacja i uroda na wiosnę doda ci pewności siebie i wprawi w...
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również...
Mają swoich amatorów – śledzie po kaszubsku. Przepis który proponujemy jednak jest wyjątkowy. Zainspirowała nas swoją kuchnią moja babcia. Lepszego...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.