Rak jest chorobą, która polega na niekontrolowanym namnażaniu się niektórych komórek ciała,wskutek czego powstają guzy mogące dawać przerzuty do różnych organów. Najczęściej choroba diagnozowana jest u osób w średnim wieku i starszych, jednak na nowotwory chorują także dzieci. Pierwsze zmiany w komórkach...
Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić...
W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z informacjami w środkach masowego przekazu dotyczącymi właściwego odżywiania i wpływu diety na organizm. Modę na zdrowe odżywianie widać także w badaniach, z których wynika, że 85% konsumentów zwraca uwagę...
Współczesny świat stoi przed wieloma wyzwaniami zdrowotnymi. Obejmują one epidemie chorób - takich jak odra i błonica, którym można zapobiegać przy stosowaniu szczepionek, lekooporne patogeny - rośnie liczba doniesień o braku skuteczności antybiotyków, rosnącą liczbę otyłości i braku fizycznej aktywności...
Dzieci uczą się przede wszystkim przez naśladownictwo, dlatego przykład i nawyki rodzica czasem stają się najważniejsze w kształtowaniu przyzwyczajeń małego człowieka. Jednak w rozszerzaniu diety niemowlaka to rodzic stanowi to najważniejsze ogniwo na drodze maluch do zdrowych wyborów w przyszłości. Wprowadzając...
W nawiązaniu do trafnych przemyśleń Roberta Fulghum’a i siły oddziaływania grupy rówieśniczej marka Muszynianka stworzyła Akcję Strefa Zdrowia Muszynianki, mającą na celu edukację dzieci przedszkolnych, a w przyszłości również szkolnych i ich opiekunów....
Zagrożenia z twardej wody
Maluszki chętnie próbują nowych potraw i smaków, dlatego rola zdrowego żywienia w pierwszych latach życia dziecka jest wręcz nieoceniona. Podając dziecku zdrowe produkty ze sprawdzonego źródła, kształtujemy jego przyszłe nawyki żywieniowe, ale mamy także realny wpływ na jego zdrowie i odporność. ...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
Agnieszka, opala się dość regularnie dwa, trzy razy w miesiącu. Wbrew powszechnym opiniom, że solarium powoduje raka, nie obawia się o swoje zdrowie. Od dziesięciu lat się już w ten sposób opala i nic się z jej zdrowiem nie dzieje. Do solarium szczególnie lubi chodzić jesienią i zimą,...
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Ciąża to okres intensywnych zmian, zarówno fizycznych, jak i emocjonalnych, a troska o zdrowie staje się priorytetem. Jednym z aspektów zdrowia, który często jest pomijany, jest zdrowie skóry. Zdrowie skóry jest niezwykle ważne, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że ciąża może zwiększyć ryzyko...
Babcia i dziadek są osobami szczególnymi w naszym życiu. Zawsze mają czas, znają ciekawe historie, gotują pyszne obiady, rozpieszczają i pocieszają, zawsze mocno przytulają. Bardzo nam zależy, byśmy byli razem jak najdłużej! Dzień...
O pomyśle Ministerstwa Zdrowia pisze portal rmf24. Wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko w rozmowie z radiem RMF FM tak wyjaśnia plan resortu zdrowia: "Nie każdy pacjent, który trafia do lekarza, musi od razu przyjęty przez lekarza. Pacjenci przychodzą, żeby przedłużyć receptę,...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM ZA UDZIAŁ W KONKURSIE! KSIĄŻKI WĘDRUJĄ DO: