Suplementacja w ciąży – czy jest konieczna? Po suplementy diety w USA, Kanadzie i Australii sięga ok. 78% - 98% kobiet. Jednak w gabinetach lekarskich w Polsce przyszłe mamy czasem spotykają się z opinią niektórych ginekologów, że żadna suplementacja oprócz kwasu foliowego (o którym będzie...
W tej niepozornej roślinie można znaleźć ogromne ilości związków bioaktywnych pozytywnie działających na nasze zdrowie. Zawartość flawonoidów i wolnych kwasów fenolowych poprawia pracę układu krążenia, chroni przed wolnymi rodnikami i stymuluje układ odpornościowy. Zawarte w liściach...
Niedokrwistość, nazywana też anemią, jest stanem chorobowym organizmu spowodowanym niewystarczającym stężeniem żelaza we krwi, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek oraz ogólnego stężenia hemoglobiny we krwi. Krwinki czerwone mają za zadanie dostarczać tlen do komórek. Ich niedobór...
Jaki jest prawidłowy poziom magnezu w organizmie? Dobowe zapotrzebowanie na magnez wynosi od 300-420 mg (320 mg dla kobiet i 420 dla mężczyzn). Jednak zwiększa się w ciąży, podczas karmienia piersią lub w sytuacjach stresowych. Kiedy dostarczamy magnezu w odpowiednich ilościach, wówczas...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Pielęgnacja ciała i włosów niemowlęcia – odkryj właściwości nagietka lekarskiego Nasza pierwsza propozycja dotyczy pielęgnacji ciała i włosów twojego malucha. Doskonale wiemy, że z pewnością nie jest to dla ciebie pole do oszczędności. W drogeriach Super-Pharm ułatwiamy...
Ustawa ma na celu ochronę zdrowia nastolatków, których skóra nie jest jeszcze wystarczająco dojrzała i przez to bardziej podatna na zachorowanie...
Dietetycy zgodnie radzą aby dieta dzieci była bogata w odpowiednią porcję warzyw i owoców. Często słyszymy, że podajemy ich dzieciom za mało. Dlatego też wraz z pierwszymi, wiosennymi zbiorami podajemy nowalijki dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że pierwsze...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Niemowlę i małe dziecko rozwija się intensywnie i szybko – naszym zadaniem jest odpowiedzialne dotrzymywanie mu kroku. Niemożliwe? Możliwe! Wystarczy wiedzieć co nas czeka na poszczególnych...
Złe samopoczucie, brak koncentracji, ciągłe przeziębienia i to niekończące się uczucie zmęczenia, nie zawsze są przyczyną poważnej choroby. Pierwszym krokiem na poprawę zdrowia i kondycji jest zdrowa...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Jak uniknąć przeziębienia? Zdrowe nawyki żywieniowe Codziennie spożywaj pokarmy bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza te zawierające witaminę C, magnez i cynk, by wzmocnić układ odpornościowy. Skorzystaj ze wsparcia dietetyka i włącz...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Problemy trawienne – wzdęcia, gazy, bóle brzucha, zaburzenia oddawania stolca – są coraz częściej diagnozowane u osób w różnym przedziale wiekowym. Zwykle stanowią one konsekwencję niewłaściwego stylu życia – niezdrowej diety, braku ruchu, narażenia na sytuacje stresogenne. Niekiedy problemy trawienne...