Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia...
Gwajawa to owoc, który występuje w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej i na Karaibach. Ta roślina tropikalna, znana również pod nazwą gujawa, osiąga wysokość od 6 do 10 metrów.
Witamina C, która występuje w kwaszonej kapuście, pomaga w walce z drobnoustrojami i wzmacnia odporność. Sok można stosować do płukania gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera on również witaminę B12, która pomaga zachować idealną pracę umysłu i dobry nastrój, a w dodatku uodparnia...
Sezonowe warzywa letnie nie tylko doskonale smakują, ale także przynoszą liczne korzyści dla naszego organizmu. W okresie letnim dostępne są 4 warzywa, które są skarbinicą zdrowia. To pomidory, ogórki, cukinia i papryka. Dlaczego warto je spożywać i jakie działanie mają na nasze zdrowie? Sezona...
Sezon na przeziębienia i infekcje wystartował. Deszczowe jesienne dni, a za chwilę zimowe chłody, sprzyjają katarom i gorszemu samopoczuciu. Warto jednak zadbać, aby cała rodzina cieszyła się dobrą odpornością przez cały rok, niezależnie od pogody. Zgłoś się...
Przy nadmiernym wypadaniu włosów sięgamy po kolejne kapsułki, które mają zahamować ten proces, a jednak niekiedy nie dają satysfakcjonujących efektów. A gdy paznokcie są cienkie jak kartka papieru oraz ciągle się łamią sięgamy po kolejne produkty dedykowane naszym dłoniom. To wszystko kończy się dużą...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
Tę charakterystyczną zieloną roślinę możemy spotkać na łąkach, w lasach, a także przy drogach. Kontakt z nią nie zawsze jest przyjemny, bo parzy, ale jej właściwości zdrowotne są nieocenione. Dlatego warto wiedzieć, kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także jak korzystać z zawartych w niej minerałach...
W okresie przeziębień i częstych chorób wielu rodziców chętnie korzysta z naturalnych metod, które można stosować w domu. Jedną z nich jest syrop z cebuli, zanany już naszym babciom i prababciom. Ten doskonały syrop na kaszel i katar można stosować u dorosłych. Ale czy syrop z cebuli dla rocznego...
Woda kokosowa pozyskiwana jest z wnętrza niedojrzałego jeszcze, zielonego kokosa. Jest ona niezwykle czysta, ponieważ przedostając się z gleby poprzez cały pień aż do orzecha palmy kokosowej przechodzi proces filtracji. Woda kokosowa to nie to samo co mleko kokosowe, które...
Już od ponad pół wieku przyzwyczailiśmy się do pokonywania wielu chorób przy użyciu antybiotyków, jednak zazwyczaj nie zastanawiamy się jak one działają i czy na pewno powinniśmy je przyjmować. Co to jest antybiotyk?
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Wraz z nadejściem wiosny warto zadbać o urodę i odżywić skórę po zimie. W chłodne dni nasza cera często jest podrażniona od wiatru i mrozu, a ręce wysuszone. Dlatego wiosenna pielęgnacja powinna obejmować zabiegi z zakresu nawilżania, odżywiania i łagodzenia podrażnień.