Radosna atmosfera świąt Wielkanocy ubogacona wiosenną aurą napawa wszystkich optymizmem i chęcią do działania. Jak wiadomo święta to okazja do przyrządzania przepysznych i wymyślnych potraw,...
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Pandemiczne ograniczenia skutecznie zniechęcały nas do podróżowania, dlatego w wakacje 2022 warto nadrobić ten czas i odpocząć w nieco innych okolicznościach przyrody. Na pewno pomoże nam w tym
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Niestety, wielu z nas popełnia sporo błędów przy zakupie takiego urządzenia. Efekty? Zbyt duże zużycie wody w przypadku wyboru zbyt pojemnej zmywarki lub mycie na raty w przypadku odwrotnym. O czym zatem warto pamiętać przy wyborze...
Kuchenne rewolucje zrewolucjonizowały program tv. Magda Gessler, Karol Okrasa, czy Robert Makłowicz lub Pascal Brodnicki to miłośnicy wyśmienitej kuchni, ludzie, dla których jedzenie, przygotowanie posiłków jest sztuką.
Pandemia wywołana koronawirusem trwa. Nie mamy wyjścia i musimy nauczyć się żyć w nowych warunkach. Szukamy sposobów, jak skutecznie chronić się przed zachorowaniem. Jednym z nich jest higiena. Specjaliści nieustannie przypominają...
Nowy katalog IKEA 2019 został skonstruowany inaczej niż jego poprzednie edycje. Dotąd były prezentowane inspiracje do poszczególnych wnętrz, teraz autorzy skupili się na koncepcji aranżacji całych domów. Wnętrza zostały zaprojektowane uwzględniając potrzeby ludzi, którzy mogliby w nich zamieszkać,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Kolory mają znaczenie – a w roku 2012 największe będzie miał kolor indygo oraz jego odcienie. Niemiecka marka Koziol, słynąca z produkcji praktycznych akcesoriów do domu wykonanych z tworzywa sztucznego, w tym roku postawiła na sześć kolorów: ...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
W tej niepozornej roślinie można znaleźć ogromne ilości związków bioaktywnych pozytywnie działających na nasze zdrowie. Zawartość flawonoidów i wolnych kwasów fenolowych poprawia pracę układu krążenia, chroni przed wolnymi rodnikami i stymuluje układ odpornościowy. Zawarte w liściach...
Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...
Idea, która dla wielu młodych osób może wydawać się zaskakująca, znajduje coraz więcej zwolenników. I nic dziwnego. Na jesieni życia samotność dla wielu osób to nie tylko niedogodność, ale też źródło wielu problemów. Dla osób, które nie chcą trafić do domu seniora, wspólne...
Skończyłam właśnie czytać książkę Karen Le Billon Francuskie dzieci jedzą wszystko. Nie żebyśmy jakieś szczególne mieli w domu problemy z jedzeniem. Sami z mężem odżywiamy się w sposób zdrowy, regularny i zbilansowany. Nasza córka również nie gardzi warzywami,...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Gdyby przeprowadzono wnikliwe badania nad ilością rodzicielskich obowiązków w ciągu roku podejrzewam, że żadna pora roku nie byłaby mniej intensywna...