Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
W wyniku kontroli GIS jedna partia popularnych parówek dostępnych w sieci sklepów Biedronka, okazała się być zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o serię produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, a spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria...
GIS wydał oficjalne ostrzeżenie publiczne w związku z wycofaniem jednej partii produktu „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin, ze względu na wykrycie w niej obecności bakterii Listeria monocytogenes W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii...
Sieć Żabka poinformowała o wycofaniu produktu przeznaczonego do codziennego spożycia, który może się okazać niebezpieczny dla zdrowia. Sieć Żabka wycofuje bagietkę grilową W związku z informacją otrzymaną od dostawcy, dotyczącą możliwości wystąpienia bakterii...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Choroba bostońska (tzw. bostonka) jest częstą przypadłością dzieci w wieku przedszkolnym – zwykle w okresie jesiennym. Bardzo szybko rozprzestrzenia się nie tylko wśród najmłodszych, ale i dorosłych. Źródłem zakażenia jest ślina, kał, mocz, a za rozwój infekcji odpowiadają wirusy coxsackie. Bostonka...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w sprawie dobrowolnego wycofania produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem występowania bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej...
W wakacje Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bąblowicą. To groźna choroba, którą można się zarazić jedząc niemyte owoce: jagody, poziomki, porzeczki, agrest i borówki amerykańskie, zwłaszcza zbierane w lesie i z domowych ogródków. Bąblowica jest niebezpieczna dla...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Które choroby psychiczne najczęściej dotykają dzieci? Dr Dorota Kalka, psycholog rozwojowy,...
Jedzenie serków pleśniowych podczas ciąży jest zakazane, ponieważ mogą być one siedliskiem bakterii wywołującej listeriozę... Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż posotali dorosli. Listerioza należy do chorb odzwierzęcych....