Objawy grypy i przeziębienia, choć w niektórych przypadkach są dość podobne, w wielu kwestiach mocno się różnią. Podczas przeziębienia zazwyczaj czujemy się zmęczeni i osłabieni, narzekamy na niedrożność nosa, ból oczu czy kaszel. Rzadko...
Infekcja spowodowana koronawirusem przenosi się podobnie jak grypa. Po wielu przeprowadzonych badaniach wiadomo już, że grypa jest mniej zaraźliwa, mniej groźna i łatwiej uniknąć nią zakażenia. Lekarze ostrzegają,...
Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna,...
Jak szybko reagować na przeziębienie, czy można ignorować pierwsze oznaki w nadziei, że to przejdzie? Zignorowanie choroby niestety nie sprawi, że jej unikniemy, a wręcz doprowadzi do jej rozwinięcia się i spowoduje większe szkody w naszym organizmie. W momencie,...
Kiedy kaszlemy? Każdy z nas wokół strun głosowych, w tchawicy czy w oskrzelach ma receptory zwane receptorami kaszlowymi. To właśnie podrażnienie tych ośrodków powoduje odruch kaszlu. Podrażniony receptor daje sygnał...
Ostatnie lata pokazują, że nawet w Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany coraz częściej zdarzają się upały z temperaturami sięgającymi nawet ponad 35 st. C. Takie wysokie temperatury powietrza cieszą nas, bo zwykle narzekamy na zbyt chłodny klimat naszego kraju. Jednak...
Brak apetytu – przyczyny? Powodów braku łaknienia może być wiele i wcale nie musi się to od razu wiązać z chorobą. Problemy z apetytem mogą mieć m.in. osoby, które zmieniły tryb pracy – pracują w nocy, a to może zaburzać ich naturalny zegar biologiczny. Bardzo często przyczyną braku apetytu...
Każda rzecz się niszczy, a termin jej przydatności nie wynika jedynie ze zużycia, przedmioty niszczą się również leżąc nieużywane. Guma się rozciąga i traci elastyczność, plastik może się pokruszyć, a tkaniny się odbarwiają. Dlatego lepiej nie kupować na zapas. Używanie...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Zapalenie oskrzeli – charakterystyka Oskrzela pełnią ważną funkcję w całym układzie oddechowym człowieka. Swoim wyglądem przypominają cienkie, rozgałęzione korzenie drzewa i to dzięki nim wdychany tlen dostaje się do płuc. Stan zapalny oskrzeli...
Objawy Hashimoto bywają niespecyficzne. Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, inaczej określana jako przewlekłe limfocytowe zapalnie tarczycy, które prowadzi do zniszczenia gruczołu tarczycowego. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które atakują i niszczą tarczycę prowadząc do zaniku komórek...