Ziemniaki znają wszyscy – ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli – wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
PIELĘGNACJAPrzyjrzyjmy się garderobie. Temat bielizny już omawiałam - najlepiej wykonana z naturalnego włókna. Na pewno nie zabraknie Ci fantazji i pomysłów w wyborze zewnętrznej...
Nasiona chia - czy warto kupić na odchudzanie? Nasiona Chia, dosłownie oznaczające olejek w Azteku, to typ źródła pokarmu drogiego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Badania mówią, że część kwasów tłuszczowych omega-3 w nasionach chia jest znaczniejsza niż w nasionach lnu i nasionach...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Walka z dodatkowymi kilogramami dla wielu osób jest niezwykle trudna, zwłaszcza, gdy lubimy jeść i czerpiemy z jedzenia dużą przyjemność. Często jesteśmy głodne lub po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Aby ułatwić sobie wytrwanie w diecie, często sięgamy po środki hamujące...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Dlaczego zdrowa dieta jest ważna? Zbilansowana dieta to fundament dobrego zdrowia. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Przy...
Zaparcia mogą się pojawiać okresowo – na przykład w podróży, czy w wyniku stresu. Mogą mieć też podłoże chorobowe – związane np. z chorobami jelit. Jednak spora większość zaparć związana jest ze złą dietą i brakiem regularności w naszym życiu. Czym są zaparcia? Terminem tym określa się problem...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
PIELĘGNACJAW tym okresie może wypływać z brodawek siara, dlatego zwróć na to uwagę i dbaj o stan higieniczny piersi. Na rozciągniętą skórę brzucha możesz stosować kremy lub balsamy ale nie mogą one zawierać...
Zaparcia u dziecka mogą być one bolesne i nieprzyjemne, ale istnieje kilka domowych sposobów, które mogą pomóc w łagodzeniu tego problemu. Zaparcia u maluszków zawsze warto konsultować dość pilnie z lekarzem, niewskazane jest także stosowanie domowych metod bez wiedzy pediatry. Jak zatem pomóc nieco...
Aby skutecznie rozwiązać problem zaparć u dzieci, przede wszystkim należy zrozumieć ich istotę. Skupienie się na wyeliminowaniu przyczyn odpowiedzialnych za powstanie trudności z wypróżnianiem w znacznym stopniu...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Chociaż truskawki są pyszne i bogate w składniki odżywcze, warto wiedzieć, czy są one bezpieczne dla niemowląt karmionych piersią. Biodostępność składników z mleka mamy jest nawet do 98% wyższa niż z innych źródeł pokarmowych dostarczanych noworodkowi i niemowlakowi. Pamiętajmy również,...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy