Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Niemowlę i małe dziecko rozwija się intensywnie i szybko – naszym zadaniem jest odpowiedzialne dotrzymywanie mu kroku. Niemożliwe? Możliwe! Wystarczy wiedzieć co nas czeka na poszczególnych...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Złe samopoczucie, brak koncentracji, ciągłe przeziębienia i to niekończące się uczucie zmęczenia, nie zawsze są przyczyną poważnej choroby. Pierwszym krokiem na poprawę zdrowia i kondycji jest zdrowa...
Stałe pory posiłków, wieczorna kąpiel, chodzenie spać o określonej godzinie – powtarzane każdego dnia sprawiają, że dziecko czuje się bezpiecznie i prawidłowo się rozwija. Wśród codziennych rytuałów powinny się też znaleźć te związane z higieną jamy ustnej – zwłaszcza...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Zabierz tylko niezbędne ubrania Zanim...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego...
Jeśli jesteś (lub byłaś) w ciąży, z pewnością wiesz, jak to jest, gdy pojawia się uczucie „coś bym zjadła”. Ciąża jest czasem szczególnym, także pod względem jedzenia. Kiedy zarówno zachcianki, jak i apetyt na konkretne pokarmy pojawiają się ze zdwojoną siłą. Psychodietetyk z Poradni MedFood - Agnieszka...
Ciąża jest ogromnym wyzwaniem dla całego organizmu, zmienia ona wygląd ciała i wpływa na sylwetkę. Wiele przyszłych mam jest zdziwionych, że już po porodzie nadal mają duży brzuch, który nie chce tak szybko zniknąć. Nie znaczy to jednak, że już taki zostanie. Brzuch po...
Rozszerzanie diety niemowlaka - od kiedy zacząć? Podstawą żywienia niemowląt jest mleko mamy, bądź mleko modyfikowane. Jeżeli mówimy o wyłącznym karmieniu piersią, należy dążyć, aby docelowo trwało...
Kto nie lubi lodów? Nie znam takiej osoby. Dlatego na zbliżające się ciepłe dni każdy uwielbia ten pyszny, słodki i przede wszystkim zimny deser, a dzieci są jego wyjątkowymi smakoszami. Jednak Każdy rodzic dobrze wie, że nie każde lody kupione w sklepie są dobre i zdrowe...
Nawet lekarze skarżą się czasami na to, że na ich studiach za mało uwagi poświęca się dietetyce. Jako rodzice z kolei nie wszyscy posiadamy odpowiednią wiedzę o zdrowym, odpowiednim żywieniu tak siebie, jak i własnych dzieci. Z czasem gdy obserwujemy, że dziecko jest nadpobudliwe,...
Będąc w ciąży, staramy się zmienić nasz tryb życia na taki, który najbardziej sprzyjać będzie naszemu zdrowiu oraz zdrowiu rozwijającego się w nas dziecka. Zwalniamy tempo,...