Dowiedz się, jak komponować posiłki, aby PMS pozostał tylko bolesnym wspomnieniem. Co to jest PMS? Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego charakteryzuje się niejednorodnymi objawami, które mogą być podobne do wielu innych dolegliwości i chorób. Zakłada...
Latem jemy zdecydowanie więcej lodów, a dla większości dzieci jest to ulubiony przysmak. Dlatego warto obserwować informacje podawane przez GIS, który w sezonie letnim wyjątkowo aktywnie sprawdza żywność. GIS ostrzega: te lody wycofane ze sprzedaży Główny Inspektor Sanitarny został...
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Żelazo w organizmie wpływa na zdolność wiązania się hemoglobiny z tlenem, dzięki czemu tkanki mogą oddychać i prawidłowo funkcjonować, dlatego tak ważna jest dieta bogata w żelazo. Największą zawartość żelaza w organizmie wykazuje oczywiście hemoglobina, ale znajdziemy je również...
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
Już od ponad pół wieku przyzwyczailiśmy się do pokonywania wielu chorób przy użyciu antybiotyków, jednak zazwyczaj nie zastanawiamy się jak one działają i czy na pewno powinniśmy je przyjmować. Co to jest antybiotyk?
Skomponowanie z rana poprawnego koktajlu węglowodanów,...
Są one o wiele zdrowsze niż inne popularne przekąski i desery, jak chipsy czy ciastka. Lody zawierają wapń, białko i stosunkowo mało kalorii - 100 g lodów zawiera 178 kcal, a np. 100 g chipsów – 570 kcal.
Wszelkie przyzwyczajenie żywieniowe kształcą się w ciągu pierwszych lat życia. Chcąc, aby dziecko odżywiało się zdrowo i wyrosło na silnego człowieka, należy w pierwszej kolejności dać mu dobry przykład. Jeżeli sami nie będziemy jedli pełnowartościowych...
Za chwilę rozpocznie się ten wyjątkowy czas. Święta!. Świąteczne biesiadowanie w gronie najbliższych to coś, na co czekamy każdego roku. Jednak zasiadając do wspólnego stołu, warto pamiętać nie tylko o przyjemnej i magicznej atmosferze, jaką niosą ze sobą święta, ale...
Dieta jest ważnym czynnikiem odpowiadającym za stan zdrowia naszego organizmu. Zdrowy i dobrze odżywiony organizm funkcjonuje prawidłowo, a to prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne do poczęcia dziecka. Najnowsze badania potwierdzają zależność...
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Rozszerzanie diety niemowlaka najczęściej rozpoczyna się podawaniem dziecku zmiksowanych, gotowanych potraw. Na początku pojedynczych warzyw i owoców, następnie z dodatkami w postaci mięska, ryb itp. Maluchy chętnie jedzą posiłki podane w takiej formie, ponieważ nie wymaga ona od nich zbyt wielkiego...