Kluczową rolą mamy i taty jest wspieranie rozwoju niemowlęcia, m.in. poprzez prawidłowy sposób żywienia. W artykule podpowiadamy, jak karmić dziecko urodzone drogą cesarskiego cięcia, aby wspierać dojrzewanie młodego organizmu, w tym odporności. Okres 1000 pierwszych...
W okresie prenatalnym układ pokarmowy płodu jest jałowy. Dopiero po urodzeniu zaczyna się w nim rozwijać mikroflora bakteryjna, która jest odpowiedzialna za jego prawidłowe funkcjonowanie. Jednym z najczęściej występujących problemów trawiennych u dzieci w najwcześniejszym stadium rozwoju jest kolka....
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Dziecko może przejawiać gotowość do wprowadzania nowych posiłków poprzez wkładanie do buzi rączek i innych przedmiotów, czy poprzez wykazywanie zainteresowania jedzeniem dla dorosłych. Jeśli nie masz pewności, czy to właściwy moment na...
BLW – to skrót od angielskiego określenia Baby-led weaning. BLW jest metodą wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, która równocześnie pozwala mu na naukę samodzielnego jedzenia. Wprowadza się ją podczas rozszerzania diety dziecka, które przechodzi od jedzenia mleka od razu do spożywania stałych...
Głównym celem biznesowym targów jest konsolidacja rynku branży dziecięcej i wykreowanie przestrzeni dla przedsiębiorców poszukujących klientów i partnerów do współpracy, kadry placówek i...
Zdarza się, że czasem karmienie piersią z uzasadnionych powodów w ogóle nie jest możliwe. Jak w takiej sytuacji wybrać odpowiednie mleko następne i na co zwrócić uwagę, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka? Mamy chcą...
Chociaż truskawki są pyszne i bogate w składniki odżywcze, warto wiedzieć, czy są one bezpieczne dla niemowląt karmionych piersią. Biodostępność składników z mleka mamy jest nawet do 98% wyższa niż z innych źródeł pokarmowych dostarczanych noworodkowi i niemowlakowi. Pamiętajmy również,...
Po urodzeniu dziecka jedynie 12% karmiących kobiet nie spotkało się z żadnymi wyzwaniami[1]. Wśród trudności zazwyczaj wymienia się przyczyny fizyczne, takie jak ból piersi czy nieprawidłowy odruch ssania. Trzeba jednak pamiętać, że karmienie piersią może wiązać się także z silnymi emocjami, takimi...
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Aby procesy te przebiegały prawidłowo niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy niemowlęciu koniecznych składników pokarmowych, witamin oraz minerałów. Równocześnie prawidłowe żywienie w pierwszym okresie życia pozwala uniknąć wielu dolegliwości wieku niemowlęcego, a także zmniejsza...
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez GfK Polonia i markę Łowicz, większość Polaków jest świadoma ogromnej roli śniadania w codziennej diecie. Badani deklarują również, że przyrządzają zdrowe śniadania zgodnie z zaleceniami ekspertów. Jak komentuje to dr Agnieszka...
W naszym kraju brakuje edukacji dotyczącej zdrowego żywienia i to widać - m.in. na forum eDziecko, podczas naszych rozmów z rodzicami i na ulicach, gdzie spotykamy coraz więcej otyłych dzieci i całych rodzin. Statystyki niestety to potwierdzają:...
Jaka jest trwałość termiczna kwasów omega-3, w jakiej temperaturze zaczynają się rozkładać? Ile z nich zostaje w rybie po klasycznej obróbce (smażony filet)? Czy ryby mrożone są rzeczywiście mniej wartościowe pod tym względem? Czy to...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Wiosenna edycja bezpłatnych warsztatów dla kobiet w ciąży „Przygoda z macierzyństwem” startuje już 26 lutego w Warszawie. Zapraszamy wszystkich przyszłych rodziców, którzy chcą uzyskać rzetelną i fachową wiedzę od naszych ekspertów w dziedzinie ciąży i porodu. Nowa edycja 2020: Bezpłatne...
Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
Jaką funkcję spełniają w organizmie dziecka migdałki? Trzeci migdał jest częścią układu odpornościowego czyli nagromadzenia tkanki chłonnej w gardle, zwaną pierścieniem gardłowym Waldeyera. Oprócz migdałka gardłowego pierścień gardłowy...