Opublikowany przez: Kasia P. 2014-07-04 23:27:43
Ogórki małosolne – przepis z miodem i chilli
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Umyte ogórki bez obierania pokroić na połówki /większe na ćwiartki/. Posolić i odstawić na ok.2 godziny, aż puszczą sok. Następnie odlać sok, a ogórki poukładać ciasno w słoikach , dodać po 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki. Nie pasteryzować, tylko od razu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
goosiak4 2016.06.05 07:05
Muszę w najbliższym czasie zrobić, więc skorzystam z tego przepisu.
93.176.*.* 2015.03.17 21:09
Kasiu ja dodaję dużo liści chrzanu i owoce czarnej porzeczki. I jeszcze jedno ogóreczki muszą być małe. Przyznam się, że nie mając czasu szukałem czegoś gotowego a bardzo podobnego do robionych małosolnych. W Kielcach znalazłem ogórki małosolne z Pińczowa firmy Gomar - bardzo dobre ale zostaję przy Twoim przepisie :)
83.12.*.* 2014.07.07 13:34
Moja babcia wlewa barszczyk z butelki lub na wierzch kladzie kromke ciemnego chleba na zakwasie, dzieki temu ogorki szybciej kisna. Kiedy juz zjemy cale ogoreczki, nie wylewa calej wody, do kolejnego kiszenia dodaje troche zalewy z poprzednich ,wtedy tez szybciej nastepuje proces kiszenia :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.