Pyszne pierogi z farszem z kapusty z grochem - od niedawna nowość na moim wigilinym stole
ciasto na pierogi: Składniki na około 30 pierogów,
1 szklanka mąki, 50-70 ml ciepłej wody, 20 g roztopionego, nieco schłodzonego masła, szczypta soli, 1 żółtko
Wykonanie:
1. Do około 3/4 szklanki mąki dodać żółtko , wymieszać.
2. Dodać sól, wodę i ponownie wymieszać
3. Dodać stopione masło i wyrobić na gładka masę,
4. Odstawić na 10 minut pod przykryciem to zmięknie.
5. Podzielić ciasto na 3 części i każdą część rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać krążki.
6. Na wszystkie krążki nakładać na środek farsz i zlepiać pierożki,
7. Gotować krótko w wodzie z 3 łyżkami oleju.
8. Wyłożyć na talerz niech przestygną i przełożyć do miski , skropić olejem, żeby się nie skleiły
Farsz z kapusty z grochem- składniki:
1\4 kg połówek grochu
1\4 kg kapusty kiszonej
3 cebule
3 łyżki masła
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Groch zalej zimną wodą na 30 min. Odcedź, zalej świeżą wodą powyżej jego powierzchni i gotuj do miękkości - ok 20-25 minut na maleńkim ogniu. Mieszaj. Pod koniec gotowania wsyp 1 łyżeczkę soli.
Kapustę dobrze odciśnij,drobno posiekaj i włóż do większego garnka. Zalej wodą , dodaj 1 łyżkę masła i świeżo mielony pieprz. Cebulę pokrój w kosteczkę zeszklij na oleju, a następnie odsącz i dodaj do kapusty. Całość gotuj do miękkości - ok 30 minut, aby uzyskać niezbyt wilgotną, miękką kapustę.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przełóż groch do kapusty, włóż pozostałe masło, ok 2 łyżeczek cukru (do smaku) i dopraw solą. Całość gotuj na krem jeszcze ok 5-10 minut, ale teraz to już cały czas mieszając i pilnując, by potrawa nie przywarła. Ostudź - tym farszem napełniaj pierogi.
ps. pierogi wcześniej ugotowane, tuż przed podaniem do stołu, można podsmażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo smaczne ! Polecam