Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają...
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty. Najlepiej...
Dania wielkanocne nie są potrawami postnymi, a wręcz przeciwnie. Pieczone mięsa, duże ilości majonezu i słodkie ciasta to potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. To sprawia, że nie należą one do...
Ostropest pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest on rośliną z rodziny astrowatych, tak jak oset, ma również podobne do niego kwiaty o fioletowej barwie, ale różni się charakterystycznymi,...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Gorączką 38 stopni C, ból głowy i mięśni, złe samopoczucie, wodnisty katar, suchy kaszel, osłabienie. Dziecko...
Jagody Acai – skuteczna walka ze zbędnym tłuszczem Szukając...
U wielu osób stany osłabienia organizmu obserwuje się na przełomie zimy i wiosny, kiedy to najczęsicej pojawiają się niedobory składników odżywczych. Nie mamy owoców i warzyw w tym czasie,...
1. Zadbaj o właściwą dietę całej rodziny
Nie ma wątpliwości – najlepszym pokarmem dla małego dziecka jest mleko mamy. Zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, a także zestaw witamin i minerałów, pozwalający skutecznie wzmacniać odporność malucha....
DZIĘKUJEMY ZA UDZIAŁ W KONKURSIE! Zestaw podróżny kosmetyków Declaré wędruje do:
Nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci czy sucha, łuszcząca się skóra, to wyraźne oznaki tego, że ciało domaga się dodatkowych witamin i substancji odżywczych. W takiej sytuacji warto sięgnąć po suplement diety, który...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
W medycynie azjatyckiej zielona herbata była uznawana za cudowny, uzdrawiający napój. W Japonii stanowiła podstawę ceremoniału parzenia i picia herbaty. W całej Azji Wschodniej dzieci musiały ją pić po zjedzeniu słodyczy. Obecnie zalecają...
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.