Skład i rodzaje kawy rozpuszczalnej Napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej ma niemal identyczny skład jak ten powstały z mielonych ziaren. Oprócz kofeiny zawiera on również cenne antyoksydanty, potrzebne organizmowi pierwiastki (wapń, magnez, cynk), a także białko i błonnik....
Napoje dla dzieci to nie tylko te butelkowane z kolorowymi etykietami kupowane w sklepie. Niestety te często mimo, że przeznaczone dla dzieci nie są dla nich wcale dobre, bo zwykle powstają z zagęszczonych soków owocowych z dodatkiem bardzo dużej ilości cukru. Aby uniknąć...
Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
1. Ser i serwatka Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu. 2. Biała kiełbasa Zanim ją ugotujesz, nakłuj...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie...
Często zdarza się, że pierwsze miejsce w składzie zajmuje cukier. Kolejne pozycje to sztuczne dodatki, barwniki czy ulepszacze smaku. W rezultacie okazuje się, że płatki, choć smaczne i proste w przygotowaniu, nie są najzdrowsze i pożywne. Jeśli zależy Ci na tym, by pierwszy posiłek...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania, często jemy go do obiadu, a i na kolację sprawdza się równie dobrze. Z okazji Światowego Dnia Chleba...
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Instagram pełen jest ciekawych pomysłów przełamujących codzienną rutynę szczególnie pożądanych w czasie nużącej kwarantanny. Ostatnio króluje na nim dalgona coffee, która jak na Instagram przystało jest bardzo fotogeniczna i wygląda obłędnie. Ma również wyjątkowy smak,...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Jak przygotować tradycyjne wypieki wielkanocne, tak aby były najsmaczniejsze? Mazurek wielkanocny - piękno w tradycyjnym wydaniu Mazurek to niekorowany król wielkanocnego stołu. Wielu uważa go za tradycyjny, polski przepis, ale prawdopodobnie przybył do naszego kraju...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Kawa jest napojem świetnie znanym na całym świecie. Do niedawna traktowana była jako używka. Teraz naukowcy zalecają nam, by codziennie wypijać 3-5 filiżanek (!) tego czarnego, aromatycznego cuda. Dlaczego? Okazuje się, że kawa zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia...
Nasi czytelnicy mogli zgłosić się do testowania produktów z Miodowej Mydlarni, które same wybrali. Na podstawie opisu, składu i zapotrzebowania każdy tester dopasował najbardziej odpowiadający mu produkt. Wszystkie przeznaczone do testowania kosmetyki produkowane są na...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty. Najlepiej...