Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Główna nuta zapachowa występująca w perfumach określa ich kategorię zapachową. Jest ich wiele, aczkolwiek możemy wyróżnić 6 najczęściej występujących kategorii zarówno w zapachach damskich, jak i męskich. Oto one: -...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Co wywołuje tospolazmozę ?Toksoplazmoza jest wywoływana przez pasożyta (pierwotniaka Toxoplasma gondii) przenoszonego głównie przez koty. Możliwe jest również przenoszenie przez ptaki, karaluchy, muchy.Jak można zarazić się toksoplazmozą?
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...
Ogólnie mówiąc należy w tym okresie stosować urozmaiconą, wyważoną dietę.Organizmowi, a właściwie dwum, potrzebne w tym okresie są zarówno węglowodany, tłuszcze, witaminy, białka, składniki mineralne. Właściwie wszystko, ale...