cake pops pierniczkowe-świąteczne

Składniki

masa pierniczkowa:
400 g pierniczków (najlepiej katarzynek bez polewy)
2/3 czekolady mlecznej (roztopionej w kąpieli wodnej)
130 g serka mascarpone
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 łyżeczki miękkiego masła
polewa:
100g gorzkiej czekolady
1 polewa biała do ciast
łyżka oleju
kolorowe posypki
drewniane patyczki do nabijania (mogą być do szaszłyków)
kawałek styropianu

Sposób przyrządzenia

Pierniczki pokruszyć bardzo dokładnie aż otrzymamy same okruszki, dodać serek, rozpuszczoną czekoladę, przyprawę do pierników i miękkie masło na gładką kulę. Następnie schować masę do lodówki na 15 do 20 minut aby całość się schłodziła.

Po tym czasie uformować około 40 kulek o średnicy 3-4 cm i ułożyć na tacy i włożyć ponownie na ok. 20 min do lodówki.

W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozpuścić według przepisu na opakowaniui. Nastęnie połączyć obie płynne masy i dokładnie wymieszać.

Schłodzone kulki wyjąć z lodówki. Maczać pojedyncze patyczki w polewie czekoladowej i wkłuwać w kulę. Można wtedy kule układać na tacy patyczkami do góry. Wstawić do lodówki na kolejne 15 - 20 minut.

Gdy polewa w miejscu połączenia kuli z patyczkiem stężeje możemy wyjmować kule do kolejnego etapu dekoracji. Polewę czekoladową utrzymujemy płynną i jeśli potrzeba delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Należy również przygotować kawałek styropianu w który będziemy wbijać patyczki z kulkami.

Ostatni etap!

Nnależy wcześniej przygotować miseczki nie za duże ale głębsze i wysokie, wsypać do nich posypkę, rozpuszczoną polewę również wlać do takiego typu miseczki (łatwiej będzie zanużać kulki i mieszać następinie w posypce.

Każdą kulę zanużamy w polewie i otrząsamy, okapujemy z nadmiaru białej czekoladowej polewy i gdy już zaczyna zastygać obtaczamy delikatnie w miseczce z posypką i otrząsamy z nadmiaru. Następnie gotowego cake popsa wbijamy w styropian i wstawiamy wszystkie ostrożnie do lodówki.

Cake pops przechowujemy w lodówce albo w chłodnej spiżarni, możemy je przełożyć do dzbanka z szrokim dnem i wąskim brzegiem.


Jeśli chcemy kogoś obdarować takim słotkim i samodzielnie wykonanym prezentem owińmy kulę w folię i zawiążmy wstążeczkę tuż pod kulą. Wygląda bardzo efektownie i przepysznie.

Miłej zabawy i smacznego życzę!