Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100g masła extra
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany 12%
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki soku z cytryny
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki wody
150g masła extra
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
150g borówek amerykańskich
1 cytrynowa galaretka
masło do wysmarowania formy
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm) i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić a borówki umyć.
Masa budyniowa: Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około 1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.