Jabłeczna chałwa

Składniki

1 kg jabłek
1 kostka masła
8 jajek
180 g cukru (do ciasta)
7 łyżek cukru (do białek)
220 g mąki tortowej
100 g wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Polewa:
200 g chałwy
2 łyżki cukru
10 g masła
4 łyżki mleka
do posypania migdały, kokos, orzechy, itp. jak kto woli

Sposób przyrządzenia

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Lekko odciskujemy sok. Masło ucieramy, dodając stopniowo cukier i żółtka.( Pamiętajmy, by 4 białka odłożyć do jednej miseczki, a 4 do drugiej) Do masy z cukrem i żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. 4 białka ubijamy na pianę, dodajemy do całości i delikatnie mieszamy. Takie ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy i wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem.

Pozostałe 4 białka ubijamy na pianę. Dodajemy 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Całość dajemy na ciasto kakaowe. Jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym i wykładamy jako następną warstwę. Pozostałą część białego ciasta wykładamy na jabłka.

Wkładamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przygotowujemy polewę i posypujemy wybranymi dodatkami. 

Polewa:

Wszystkie składniki na polewę łączymy i gotujemy na jednolitą masę. Chałwę należy wcześniej pokruszyć. Gdy składniki się połączą, a polewa zacznie gotować zdejmujemy z ognia.