SERNIK Z GALARETKĄ

Składniki

• 50 dag zmielonego twarogu śmietankowego
• 25 dag serka mascarpone
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1 opakowanie budyniu czekoladowego
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżka kakao
• 3 jajka
• 1 łyżeczka granulek kawy instant
• 6 łyżek rumu ciemnego
• 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
• 10 dag rodzynek
• 2 galaretki np. wiśniowe

Sposób przyrządzenia

Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone na gładką masę. Miksując powali dosypywać cukier i cukier waniliowy. Po kolei nie przerywając ucierania dodawać jajka. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, budyń czekoladowy i wlać kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach rumu. Zmiksować. Do drugiej dodać budyń waniliowy i zmiksować.

Tortownicę posmarować masłem, dno wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć ciemną masę serową, następnie warstwę biszkoptów i jasną masę serową. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć, ostudzić.

Na wierzchu sernika ułożyć rodzynki wcześniej namoczone w rumie i zalać tężejącą galaretką, przygotowana według przepisu na opakowaniu- tylko w połowie wody. Wstawić do lodówki na kilka godzin.