Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-10-02 10:30:55
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Freepik
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jeśli jednak chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Jak wskazują specjaliści, dzieci mogą jeść grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka już około 1-2 roku życia. Natomiast z grzybami leśnymi dla dziecka trzeba zaczekać do skończenia przez nie 10, a nawet - jak twierdza niektórzy specjaliści - 12 lat.
Mimo, że sezon grzybowy jest w pełni, pamiętajmy, że nie wszystkie grzyby nadają się do spożycia, jak również nie ze wszystkich terenów.
Specjalne ostrzeżenie w kwestii zbierania grzybów wydał GIS, który nie zaleca spożywania grzybów zebranych na terenach popowodziowych.
- Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy. Razem z nimi możemy zjeść substancje np. metale ciężkie - niebezpieczne dla zdrowia – stwierdził w komunikacie dla PAP Marek Waszczewski z GIS.
Gis apeluje też, aby nie zbierać grzybów nieznanych:
Nie masz pewności, czy znalezione przez ciebie #grzyby są jadalne? Nie ryzykuj. Skorzystaj z bezpłatnej porady klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, którą oferują stacje sanitarno-epidemiologiczne. Kontakt do stacji znajdziesz na: https://www.gov.pl/web/gis/stacje-sanitarno-epidemiologiczne - czytamy we wpisie GIS na FB.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
ruda2606 2024.10.08 12:43
Znalezlusmy, sowy, maslaki i podgrzybki znaczy prawdziwe
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.