Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2023-09-15 10:20:37
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa azerbaijan_stockers na Freepik
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Szacuje się jednak, że średnie światowe spożycie soli wynosi 10,8 grama dziennie, co stanowi ponad dwukrotnie więcej niż zalecana przez WHO ilość soli poniżej 5 gramów dziennie (jedna łyżeczka). Spożywanie zbyt dużej ilości soli sprawia, że jest ona głównym czynnikiem ryzyka zgonów związanych z dietą i odżywianiem. Pojawia się coraz więcej dowodów dokumentujących powiązania między wysokim spożyciem sodu a zwiększonym ryzykiem innych schorzeń, takich jak rak żołądka, otyłość, osteoporoza i choroby nerek.
Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna (chlorek sodu), jednak występuje on również w innych przyprawach, takich jak na przykład glutaminian sodu. Z raportu wynika, że jedynie 5% państw członkowskich WHO jest chronionych obowiązkowymi i kompleksowymi politykami redukcji sodu, a 73% państw członkowskich WHO nie realizuje pełnego zakresu takich polityk.
A tymczasem wdrożenie wysoce opłacalnej polityki redukcji sodu mogłoby do roku 2030 uratować życie około 7 milionów ludzi na całym świecie. Jest to ważny element działań prowadzących do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju, jakim jest zmniejszenie liczby zgonów z powodu chorób niezakaźnych.
- Niezdrowa dieta jest główną przyczyną zgonów i chorób na całym świecie, a nadmierne spożycie sodu jest jednym z głównych winowajców – mówi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. - Ten raport pokazuje, że większość krajów nie przyjęła jeszcze żadnych obowiązkowych zasad ograniczania spożycia sodu, narażając swoich obywateli na ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych. WHO wzywa wszystkie kraje do wdrożenia „najlepszych zakupów” w zakresie redukcji sodu, a producentów do wdrożenia wskaźników WHO dotyczących zawartości sodu w żywności – dodaje Ghebreyesus.
Program „Najlepszego zakupu” rekomendowany przez WHO obejmuje 4 główne założenia w związku z ograniczeniem spożycia soli:
Pełny raport WHO znajdziesz tutaj: https://www.who.int/publications/i/item/9789240069985
CZYTAJ TEŻ >> Zdrowe śniadanie do szkoły? Wypróbuj te przepisy
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!