Opublikowany przez: ULA
Zdradliwe przekąski
Kolorowe żelki, batoniki, ciasteczka, cukierki, czekoladki i chipsy to nasze ulubione przekąski. Zawierają one jednak całą gamę sztucznych barwników, aromatów, substancji przeciwzbrylających, poprawiaczy smaku, środków konserwujących, a także dużą ilość cukru oraz przetworzonego przemysłowo tłuszczu, przed którym ostrzegają lekarze i dietetycy.
W słodyczach jednym z głównych produktów jest rafinowany cukier, który powoduje „ucieczkę” witamin oraz składników mineralnych z naszego organizmu. Dlatego też słodycze nie mogą w żadnym wypadku zastępować pełnowartościowego posiłku czy drugiego śniadania w szkole. Słone przekąski również nie są wcale zdrowsze.
Chipsy zawierają dużo, bo aż około 30-40 proc. tłuszczu i z tego względu są bardzo kaloryczne. Tłuszcz w chipsach, to tłuszcz szkodliwy dla zdrowia, który w czasie przemysłowego smażenia jest bardzo długo ogrzewany w temperaturze około 200ºC.
warzywa |
|
11,5% |
owoce |
|
23,1% |
nabiał |
|
18,0% |
ryby i owoce morza |
|
12,8% |
fast food |
|
14,1% |
słodycze |
|
20,5% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.