Opublikowany przez:
monika.g
2017-06-07 17:29:33
Autor zdjęcia/źródło: Zioła w kuchni @ pixabay.com
Zioła to naturalne wzmacniacze smaku. Za ich pomocą jedną potrawę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, tak, aby za każdym razem smakowała inaczej. Warto więc po nie sięgać, a w okresie wiosennym i letnim stworzyć swój własny ziołowy ogródek nawet na parapecie.
Przede wszystkim wybierz odpowiednie miejsce, w którym zasadzisz zioła. Najlepiej do tego się nadaje parapet lub miejsce przy ścianie, ale z dala od kaloryfera. Zioła można bowiem hodować również zimą, ale wtedy jest to trudniejsze z powodu suchego powietrza. Zioła potrzebują wilgoci, ale nie powinno się ich podlewać zbyt obficie i bezpośrednio do doniczki. Lepiej nalać trochę wody w podstawkę, na której stoi doniczka.
Zielnik w domu stworzysz zarówno z ziół kupionych już w doniczkach, jak i z nasion dostępnych w małych kartonikach, które musisz posadzić samodzielnie. Kupując roślinę w doniczce zwróć uwagę czy jest ładnie wyrośnięta, ma bujne liście i jest soczyście zielona. Po przyniesieniu jej do domu zawsze zdejmij folię, w którą jest zapakowana, żeby miła miejsce na rozwinięcie liści. Często zrywaj listki i dodawaj do potraw pod koniec przyrządzania dania. Zrywanie listków sprawia, że roślina się zagęszcza. Gdy wyrośnie zbyt bujnie, a nie potrzebujesz akurat tak dużej ilości ziół możesz obciąć listki i je zamrozić.
Zioła nadają potrawie nie tylko smak, ale dodają też wartości odżywczych i zdrowotnych. Dodatkowo taki zielnik w kuchni pięknie wygląda i zdobi wnętrze, a zabawa podczas sadzenia roślinek będzie rewelacyjna dla dzieci. Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni?
Pietruszka – korzeń pietruszki nada potrawie smaku, a natka oprócz smaku doda również koloru i ozdobi potrawę. Dodatkowo zawiera dużo żelaza oraz witaminy C i A przez co natka pietruszki polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem krwionośnym.
Szczypior – najłatwiej wyhodować go wkładając zieloną cebulkę lub dymkę do pojemnika z wodą. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, jajecznicy czy zupy.
Bazylia – jest rośliną jednoroczną i wymaga wilgotnej gleby, więc musisz pilnować, żeby nie wysychała. Jest świetnym dodatkiem do zup, sosów, makaronów, kanapek, zwłaszcza z pomidorami, a także pizzy i lasagne. Ma właściwości antyseptyczne, wspomaga trawienie.
Oregano – zioło znane z kuchni włoskiej, podobnie jak bazylia, idealnie komponuje się z daniami takimi jak pizza, spaghetti czy lasagne. Świetnie sprawdzi siew zupach, sosach, daniach mięsnych. Korzystnie działa na układ trawienny, można je stosować przy leczeniu wrzodów żołądka. Przyspiesza gojenie ran i wykazuje właściwości antywirusowe. Zawiera witaminy A, C, E oraz cynk i potas.
Kolendra – można nią zastępować pietruszkę, aby nadać wyjątkowy smak potrawom. Działa leczniczo na stany zapalne oraz wspomaga trawienie.
Tymianek – zawiera olejek eteryczny tymol, który ma ostry smak i właściwości odświeżające oddech. Jest rośliną wieloletnią. Można go dodawać do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Oprócz właściwości odświeżających wspomaga również trawienie, a olejek działa również antyseptycznie na przewód pokarmowy i jamę ustną.
Mięta – zna ją każdy, jest nieocenionym dodatkiem do deserów, napojów i sałatek zwłaszcza latem. Jej świeży zapach i chłodzące właściwości sprawiają, że danie z jej użyciem staje się niezwykle orzeźwiające i energetyzujące. Jest rośliną wieloletnią, więc z powodzeniem przetrwa również zimę. Działa rozkurczowo, łagodzi bóle żołądka i problemy trawienne.
Rozmaryn – ma delikatnie leśny posmak, dlatego nadaje się do ryb, mięs. Ma właściwości rozgrzewające i napotne, więc jest idealny przy leczeniu przeziębień przebiegających z gorączką. Dodatkowo ma też właściwości antybakteryjne, dzięki którym przyspiesza powrót do zdrowia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!