Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2024-03-13 09:59:22
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Michel Bosma on Unsplash
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie wyglądać rzeżucha w skorupce jajka.
Rzeżucha wysiana w skorupce jajka będzie wyjątkowo ciekawie wyglądać na Wielkanocnym stole, a na pewno zachwycą się nią dzieci. Na skorupkach możemy narysować buźki – oczy, uśmiech itp., a rzeżucha będzie wtedy wyglądać jak dorodna czupryna. Jak zrobić rzeżuchę w skorupce na Wielkanoc? Aby zrobić rzeżuchę w skorupkach jajek będziemy potrzebować jej nasionka, jajka oraz ziemię lub watę. Jak zrobić rzeżuchę w skorupce jajka na wielkanocny stół? Zbij jeden czubek jajka, aby opróżnić skorupkę (z jajek zrób jajecznicę), a otworek delikatnie poszerz, aby skorupka miała mniej więcej ¾ swojej wysokości. Aby zrobić rzeżuchę w skorupce jajka, możesz ją posiać w ziemi lub na wacie, którą wkładasz do wydrążonej skorupki. Ziemię sypiemy do połowy skorupki, następnie sypiemy na powierzchnię nasiona rzeżuchy i odrobinę podlewamy. Rzeżuchę w skorupce jajka na Wielkanoc radzimy posadzić już 5-6 dni wcześniej. Roślina to dość szybko rośnie i już po 2 dniach będzie miała małe kiełki. Żeby jednak uzyskać efekt ładnie wyrośniętej rzeżuchy w skorupce jajka, potrzebujemy kilku dni.
Okazuje się, że ta roślina o prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera ona witaminę A i C, a także K. Poza tym w rzeżusze znajdziemy również witaminę E oraz witaminy z grupy B i liczne składniki mineralne – potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Rzeżucha zawiera także niezwykle cenne glukozynolany, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!