Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria
Autor zdjęcia/źródło: @materiały redakcji, roszponka, sałatki, przepisy na sałatki
Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system nerwowy, dzięki temu ma również działanie uspokajające.
Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy. Najlepiej smakuje na surowo. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6, a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych. Jest również bogata w żelazo (potrzebne w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potas, miedź, cynk i wapń. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna.
Mieszankę sałat oraz maliny dokładnie przepłukujemy. Pierś z indyka kroimy w paski następnie świeżą miętę siekamy i marynujemy w miodowo-ziołowej zalewie. Mięso obsmażamy z obu stron tak, by powstały złociste paski. Mozzarellę kroimy w paski. 250 gram malin przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy blenderem. Sałatę przekładamy na półmisek po czym układamy mozzarellę, mięso oraz polewamy całość intensywnym sosem malinowym. Na wierzch rozkładamy maliny.
Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor bądź na średnio rozgrzanym grillu. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.
Roszponke myjemy, wykładamy na talerz. Ogórka, cebulę, obieramy i kroimy. Wykładamy na talerz z roszponką. Ser mozzarella, parykę kroimy i równomiernie kładziemy na talerz. Na samym końcu dodajemy pomidory suszone. Oliwę mieszamy z przyprawą do sałatek i polewamy sałatkę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.