Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-06-21 12:23:44
Autor zdjęcia/źródło: Moringa, drzewo życia pixabay
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki moringi przypominają naszą akację, korzenie mają chrzanowy smak, a z nasion uzyskuje się wyjątkowo wartościowy olej.
Moringa z racji swoich właściwości nazywana jest również cudownym drzewem, możecie się także spotkać z określeniem "wieczne drzewo" i "nieumierające drzewo". Wieczność drzewa moringa bierze się stąd, że świetnie sobie radzi podczas suszy, a po wycięciu odrasta.
Moringa zaliczana jest do super żywności (super food) czyli nieprzetworzonej żywności naturalnego pochodzenia, która posiada moc składników odżywczych. Drzewo życia posiada tyle witamin i wartości odżywczych, że przypisuje się mu wręcz właściwości lecznicze.
W drzewie moringa znajdziemy mnóstwo witaminy C, której jest kilkakrotnie więcej niż w pomarańczach. Drzewo życia kryje w sobie także pokłady witamin A i E, B1, B2 i błonnika. Słyszeliście o szpinaku jako źródle żelaza? Zapomnijcie, w drzewie moringa żelaza jest o wiele więcej. Poza tym moringa to bomba składająca się z mnóstwa potasu oraz mniej "popularnych" minerałów, jak mangan i bor.
Ze względu na swoje właściwości lecznicze, spożywanie drzewa życia może pomagać osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i podwyższony cholesterol. Wspiera także funkcjonowanie pracy mózgu i układu nerwowego, a także wspomaga regulacje poziomu cukru we krwi. Nie można zapominać również, że moringa wykazuje działania antywirusowe i antybakteryjne.
Skoro znamy już korzyści, jakie dla naszego organizmu ma drzewo życia, zastanówmy się nad sposobami użycia moringi i zastosowania jej w kuchni. Z całego drzewa życia właściwie wszystkie jego części są jadalne - nasiona, owoce, listki oraz pędy. Świeże liście, które zachowują najwięcej wartości odżywczych, spożywa się zazwyczaj w całości, podobnie jak liście szpinaku. Sproszkowane liście można dodawać do potraw jako przyprawa, ale także wykorzystać je do zaparzenia herbaty. Olej uzyskiwany z nasion można stosować jako dodatek do sałatek, a także do krótkotrwałego smażenia.
Moringa znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystać warto olej, który działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę. Olej z nasion drzewa moringa można nakładać także na włosy, skóra głowy jest wówczas odżywiona, a cebulki wzmocnione, dzięki czemu włosy mniej wypadają.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!