Opublikowany przez:
monika.g
2019-03-14 00:00:11
Autor zdjęcia/źródło: Korzeń maca superfood @ Obraz Siobhan Dolezal z Pixabay.com
Korzeń maca stał się ostatnimi czasy popularnym superfood, czyli rośliną o nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. W sproszkowanej formie można go dodawać do zdrowych deserów, koktajli i różnych dań przyrządzanych na zimno, ponieważ obróbka termiczna pozbawia go cennych właściwości. Swoją popularność zawdzięcza niezwykłym właściwościom wpływa bowiem na siły witalne, wzmacnia popęd seksualny zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, poprawia potencję i płodność.
Korzeń maca to bulwiasta część rośliny uprawianej w Ameryce Południowej na terenie Andów. Znana jest tam od 2 tys. lat. Z jej leczniczych właściwości wzmacniających organizm korzystali już starożytni Inkowie. Maca znana jest również pod nazwami maca peruwiańska, peruwiański żeń-szeń lub trawa pieprzowa. Suszony korzeń maca obecnie w sprzedaży występuje jako suplement diety, można go kupić w postaci sproszkowanej lub w tabletkach.
Korzeń maca zawiera dużą ilość węglowodanów (60 proc.), białko i błonnik, żelazo, cynk, wapń, potas, sód, mangan i miedź, witaminy A, C, E oraz z grupy B.
Ze względu na zwiększenie ukrwienia narządów płciowych nie powinni go stosować panowie z problemami z prostatą, ponieważ może nasilać ból. Wpływ korzenia maki na układ krwionośny może też skutkować podwyższeniem ciśnienia krwi oraz zaburzeniami pracy serca. Spożywanie go może też powodować bezsenność oraz zmiany nastrojów. Duża zawartość jodu sprawia, że nie jest on polecany również osobom mającym problemy z tarczycą.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.