Opublikowany przez:
Monika C.
2019-06-05 17:42:39
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić kompot z truskawek @Pixabay
Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek to bezsprzecznie smak dzieciństwa. Nie zastąpią go żadne soki, nawet z owoców egzotycznych. Przygotowany nie zawiera żadnych ulepszaczy ani środków konserwujących, wiemy ile dokładnie zawiera cukru, jest więc bezpieczny dla dzieci.
Składniki kompotu klasycznego:
Zagotuj wodę z cukrem
Umyj dokładnie truskawki i oczyść je z szypułek
Włóż truskawki do gotującej się wody i poczekaj aż znowu zacznie wrzeć
Zdejmij garnek z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy kompot osiągnie pełnię smaku (truskawki są miękkie i długie gotowanie sprawi, że się rozpadną).
Przelej kompot do dzbanka lub do szklaneczek
Kompot z truskawek jest napojem wartościowym dla zdrowia. Owoce są gotowane tylko przez chwilę, zachowują więc większość swoich witamin i składników odżywczych. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i maja niewiele kalorii. Zawierają także błonnik.
>>> Czytaj też: Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka
Składniki:
0,5 kilograma truskawek
2 litry wody
4-5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytry (opcjonalnie)
1 gałązka świeżej mięty
Kompot z truskawek gotuj tak samo jak kompot klasyczny.
Pod nazwą kompot truskawkowy kryje się również nieco mniej popularny niż napój – deser – podawany w kompotierkach. Jest on gesty, wręcz esencjonalny. Do przygotowania należy użyć zdecydowanie mniej wody.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!