Gabriela Małgorzata Krowicka
2013.03.18 10:30
Dziś otrzymałam nagrode bardzo dziekuję i gratuluję pozostałym
Stokrotka
2013.03.15 12:09
Jejku, jak się cieszę!!! Gratulacje wszystkim!
gosiark
2013.03.14 23:39
Gratulacje:)
banditkas
2013.03.14 11:35
Sokrotka wygrala przepisem na nadziewane muszle, brawo, chociaz moj przepis zawieral takze fotke wykonanej potrawy bardzo podobnej http://www.familie.pl/przepis/1167/Muszle-nadziewane-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym Troche zawiedziona sie czuje wyborem jury..
195.116.*.*
2013.03.14 11:33
Gratulacje dla smacznych zwycięzców!
Magdalena Hojwa
2013.03.13 21:38
ooo, coś dla mnie :) wraz z rodzinką jesteśmy prawdziwymi MAKARONOHOLIKAMI!!! :D Pierwszy przepis, jakim chciałabym się podzielić to MAKARON Z JABŁUSZKIEM PEŁNYM SNU Uwielbiamy jabłka, a makaronowa zapiekanka na słodko wychodzi pysznie i smacznie. Została doceniona przez dorosłą część rodzinki, a przez tę niedorosłą okrzyknięta wielce magicznym określeniem "MNIAM", więc mniemam, że rzecz dobra i warta rozpowszechnienia. Na początek lista zakupów: 25 deko makaronu (wstążki lub kolorowe muszelki sprawdzają się wyśmienicie), 50 deko twarożku, 10 deko stopionego masła, szklanka śmietany, pół szklanki cukru (można użyć miodu, ciut mniej - wtedy tylko miód sztuczny! prawdziwy nie lubi być pieczonym), 2 jajka, garść rodzynek (jeśli lubicie), 2 spore jabłka rozcząstkowane, cynamon, dobra foremka. Polecam sos do tej zapiekanki przygotować ze śmietany i owoców, np. jagodowych! Pychotka Jak przygotować? Rozgrzać piekarnik do 170°C. Ugotować makaron al dente, osączyć na sitku, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Wszystko przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej foremki, piecze się około 40 minut bez pokrywki. Potem zapiekankę należy przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 20 minut. Przestudzone łatwiej kroić na porcje. Jak pisałam: warto podawać z kwaśną śmietaną i owocami - najlepiej jagodowymi.
ilona17123
2013.03.13 14:35
ZAPIEKANKA MAKARONOWO-BROKUŁOWA Znalazłam kiedyś w sklepie na półce z przyprawami pomysł na makaron z brokułami. Wzięłam rękę, przeczytałam, myślę sobie-po co mi to, sama zrobię! Idę szybko do warzywniaka, w końcu to obiad dla mnie i mojego chłopaka. Już brokuły opłukane, bo zaraz we wrzącej wodze będą gotowane. Nie na twardo ani miękko, tak by móc je rozgnieść ręką. Odcedzamy w drugi garnek, teraz kolej na 150 g kokardek. Gotujemy na al dente, z wody po brokułach będą one wyjęte. Wody tej nie wylewać, broń Cię Boże, ona jeszcze nam pomoże. W drugim garnku z brokułami, mieszamy je z kokardkami. Czosnek będzie nam potrzebny, żeby smak był lekko zmienny. Przeciskamy trzeci ząbek i ścieramy sera rąbek. Doprawiamy solą, pieprzem, ale nie gotowe jeszcze. Na małym ogniu wszystko mieszamy i wodą po brokułach i makaronie podlewamy. Żeby ser się pięknie ciągnął i i makaron czosnkiem przesiąknął. To już koniec przygotowań pomieszane wszystkie smaki, ale morał z tego taki - pół godzinki i zrobione-nasze brzuszki najedzone :)
pimelka
2013.03.13 13:38
Ten zapiekany makaron wygląda genialnie biorę ten pomysł na dziś.
masta55
2013.03.12 21:36
MAKARON W SOSIE ORZECHOWYM. SKŁADNIKI: 40 dag grubego makaronu 25 dag średnich pieczarek 1/10 litra śmietany kremówki 1-1/2 szklanki rosołu 1 łyżeczka szałwi 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki orzechów laskowych sól,pieprz oraz do dekoracji:2 gałązki natki pietruszki. PRZYRZĄDZANIE: W naczyniu zagotować osoloną wodę,wsypać makaron i i gotować według przepisu na opakowaniu(po ugotowaniu powinien byc lekko twardy) Pieczarki starannie oczyścić,umyć,pokroić w cienkie plasterki.Ząbki czosnku obrać,drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Orzechy laskowe wsypać na rozgrzaną patelnę i prażyć bez tłuszczu na złocisty kolor.Następnie odłożyć z patelni do przestygnięcia. na patelni rozgrzać łyzkę tłuszczu,włożyć pieczarki i smażyc kilka minut na małym ogniu.Przyprawić do smaku pieprzem,zdjąć z patelni. Nastęnie roztopić pozostały tłuszcz,poddusić na nim czosnek.Oprószyć mąką,zasmażyć,po czym wlewać powoli śmietanę i rosłół,stale mieszając,doprowadzić do wrzenia.Sos gotować na małym ogniu 5 minut. Do tak przygotowanego sosu dodać pieczarki,szałwię i prażone orzechy.Wszystko dokładnie wymieszać,dusić jeszcze przez chwilkę.Przyprawić solą i pieprzem. Makaron osączyc na sitku,po czym polać sosem orzechowym.Podać udekorowany listakmi natki pietruszki. Sos orzechowy przygotowany ze śmietany,pieczarek,prażonych orzechów oraz szałwi nada makaronowi orginalnego smaku. Danie te napewno każdemu przypadnie do gustu,to potrawa bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu:) Pozdrawiam i życzę smacznego.
majka190382
2013.03.06 18:39
Ale super nagrody:)POczywiscie biore udział:)
mama2006
2013.03.03 16:03
wow, ale super konkursik, trzeba się wziąć do roboty
Izabela Nowak
2013.03.03 13:53
Dodałam przepis i czy będzie brał udział w konkursie ? http://www.familie.pl/przepis/1095/Zapiekanka-pachnaca-lasem-z-makaronem-i-selerem
konstancja123
2013.02.28 11:47
zrobiło mi się głodno na ten widok, a garnek to każda gospodyni chciałaby mieć!
kwadracik
2013.02.27 15:11
Oj smaczny:-)
Sonia
2013.02.27 11:20
Ależ "smaczny" konkurs!!!