Woda arbuzowo-miętowa. Orzeźwiająca i odświeżająca - idealna na upał
Naturalne wody owocowe to zdrowsza i równie smaczna alternatywa dla tych sklepowych. Świetnie smakują, gaszą pragnienie, dostarczają witamin i minerałów. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jedyne, czego potrzebujesz to wybrane owoce i blender.
WODA ARBUZOWO-MIĘTOWA
Orzeźwiająca i odświeżająca. Arbuz należy do najbardziej lubianych letnich owoców. Ma oryginalny smak i świetnie gasi pragnienie.
Składniki:
Pół arbuza
6 listków mięty
Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Arbuza należy obrać i pozbawić z pestek a następnie zblendować razem z miętą i sokiem z cytryny. Pamiętajmy, aby nie wylewać soku, który powstanie podczas obierania arbuza, tylko z powrotem dodać go do napoju.
Arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody. Ten lubiany i popularny owoc jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nim likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Często spożywany pomaga opóźnić starzenie organizmu i ma działanie przeciwnowotworowe. Arbuzy wykazują działanie moczopędne, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z chorobami nerek i infekcjami układu moczowego. Ten owoc bardzo skutecznie wspiera proces detoksykacji organizmu. Docenią go również sportowcy. Arbuz ze względu na bardzo wysoką zawartość wody, dostarcza jedynie niewielkiej ilości witamin i minerałów. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, osoby z cukrzycą i odchudzające się powinny spożywać go z ostrożnością.
Świeże listki mięty dodane do tej wody owocowej nie tylko odświeżają i wzbogacają smak, ale również pomagają przy problemach z żołądkiem. Mięta skutecznie likwiduje wzdęcia, które latem są wyjątkowo niemile widziane. Ułatwia także oddychanie.
onet.pl