Nie lubisz brukselki? A może po prostu przez całe życie gotujesz ją źle? Dzięki eksperckim radom być może polubisz to warzywo.
Gdyby ktoś sporządził kiedyś ranking najmniej lubianych warzyw, brukselka na pewno znajdowałaby sie na podium. Może jednak problem ze smakiem brukselek to nie wina tych zielonych kulek, tylko nasza i po prostu nie potrafimy jej ugotować?
Matthew Rawson, przewodniczący jednego z brytyjskich stowarzyszeń plantatorów mówi stanowczo, że gotowanie brukselek w wodzie sprawia, że stają się zbyt nasiąknięte i rozmiękłe. "Osoby, które gotują ją w ten sposób, rujnują brukselkę" powiedział w wywiadzie dla brytyjskiego The Telegraph.
Jak przyrządzić brukselkę?
Eksperci podrzucają nam o wiele lepsze sposoby na przygotowanie brukselki. Po pierwsze - możemy zrobić ją na parze (parowar jest tutaj niezwykle przydatną opcją). Oprócz tego możemy również usmażyć ją "w ruchu" (stir fry). Dzięki temu brukselka zachowa swoją strukturę i jest większa szansa na to, że będzie nam smakować.
Naprawdę warto spróbować tych alternatywnych sposobów przyrządzania brukselki. To warzywo jest bowiem jest pełne witamin, minerałów, może zwiększyć płodność i wpłynąć pozytywnie na pracę serca.
onet.pl
A czy ktoś z Was lubi brukselkę i napisze jak ją przyrządza ?