Skorzonera(wężymord)
Warzywo -dziś zapomniane,a szkoda,bo nie dość,że smaczne to i zdrowe.
Zawiera potas,magnez,sód,fosfor,żelazo,wapń.Witaminy E,B1,B2,C.Wzmacnia odpornośc,polecana jest diabetykom,ze wzgledu na zawartośc cukru owocowego(węglowodan zapasowy insuliny).Dobra jest takze dla tych,którzy chcą zrzucić zbędne kg.;wywar ze skorzonery doskonale pomaga pozbyć sie nadmiaru wody z organizmu.Poprawia pracę mózgu.Ma zastosowanie w leczeniu chorób układu krążenia(działanie przeciwmiażdżycowe)i przewodu pokarmowego.Jest odporna na mróz.
Najprostrzy sposób na przyrządzenie skorzonery :
Obraną wrzucić do lekko zakwaszonej wody,by nie sciemniała,gotować 20-30 min,podawać z bułka tarta i masełkiem,tak jak kalafiora lub fasolkę.
Niektórzy twierdzą,że smakiem przewyzsza szparagi.Moze warto sobie o niej przypomnieć?Ja na pewno zasieje ja w swoim ogródku na wiosnę.