Chce coś ugotować, coś co będę sobie mogła w każdej chwili podjadać. Nie resztki z obiadu czy typowe kanapki ale coś co będzie smaczne o każdej porze dnia.
Macie jakieś pomysły?
4 listopada 2011 12:09 | ID: 674634
Zimna fasolka szparagowa czy młode ziemniaki są dobre- ale o tej porze trudno już o świeżą.
Ja jak mam takiego pypcia na coś do podjadania to jem ogórki, kawałki pomidorów , sucharki, wafle ryżowe.
4 listopada 2011 13:34 | ID: 674658
Ja bardziej mam na myśli jakieś klopsiki, sałatkę itd.
Chodzi o to, że jadam bardzo nieregularnie i okazało się, że z lenistwa. Robię jeden konkrenty posiłek na obiadokolację, w pracy jem drożdżówkę bo zwyczajnie nie chce mi się robić. A jak bym co drugi dzień przygotowała przekąskę do podjadania to bym jadała częściej ale mniej.
4 listopada 2011 13:41 | ID: 674662
Alus, a powiedz jesli chodzi o warzywa, nie lubisz jakis?
Jakas alergia?
4 listopada 2011 13:47 | ID: 674664
Lubię wszystko a alergii nie mam.
4 listopada 2011 13:55 | ID: 674668
No to mozna poszalec:)
Podgotuj brokuły. Muszą być lekko twarde. Zrob w osobnej miseczce sos albo jogurtowy albo czosnkowy.
Smiało moze byc na dwa dni. Tylko nie mieszaj z sosem bo paćka sie zrobi.
A moze cos a'la sałatka hawajska z ananasem?
Ja osobiscie nie lubie kupowac tych proszków do sałatek, ale ta hawajska z knorra jest super.
I tez wystarczy nie mieszac z sosem. Sałata do tego potrzebna, pomidor, ananas i kurczaczek. Smiało tez mozna w lodowce przechowywac i nic sie nie dzieje. Naprawde jest pyszne.
A moze sałatka zawijana w szynkę konserwowa? Mezowi czesto robie.
Sałata z pora, jajka i majonezu, czasem dodaje ogorka konserwowego. Zawijam w szynkę i w sam raz do raczki. Takie ruloniki.
Hmm..
Mysle ze wiekszosc sałatek mozesz zrobic, byle nie mieszac ich z sosami czy majonezami, aczkolwiek te z majonezami mozna smiało przechowywac. Ale moim zdaniem warzywa potem juz nie takie...
Albo przygotuj prosty sos, mozesz na parę porcji : oliwa/olej z pestek winogron, ocet jaki lubisz, sol pieprz, oregano, jak chcesz przełamac smak dodaj np. troszke soku z pomaranczy dla urozmaicenia. Pokrojone warzywka w pojemniczku, sosik w słoiczku i nie ma zadnego problemu...
4 listopada 2011 14:04 | ID: 674671
Frucia jesteś wielka!!!!!!!!!!!!!! Dziekuje.
Dziś zawinę co się da w szynkę, przede wszystkim jajka!
4 listopada 2011 14:45 | ID: 674699
Ja dla męża często pzrygotowuje bigos lub gołąbki.Może je potem wielokrotnie podgrzewać:)
4 listopada 2011 14:46 | ID: 674701
Alus, mam jeszcze dwie propozycje...
1. Nalesniki : dodaj do nich ulubiony twarozek, warzywka pokroj w paseczki, zawin w rulonik i pokroj jak sushi :)
2. Tortilla - gotowe placuszki napakuj tym co lubisz:) sosik osobo, aby ciasto nie rozmiekło :) Fajna alternatywa dla kanapek :)
5 listopada 2011 08:38 | ID: 675118
Frucia jesteś genialna. Własnie o takie coś mi chodzi. Dziś poszaleję w kuchni. Dziekuje.
5 listopada 2011 10:00 | ID: 675165
Alus, mam jeszcze dwie propozycje...
1. Nalesniki : dodaj do nich ulubiony twarozek, warzywka pokroj w paseczki, zawin w rulonik i pokroj jak sushi :)
2. Tortilla - gotowe placuszki napakuj tym co lubisz:) sosik osobo, aby ciasto nie rozmiekło :) Fajna alternatywa dla kanapek :)
Takie naleśniczki to bym sobie zjadła mniam!
16 marca 2013 11:35 | ID: 929198
Odkopuję bo może ktoś rzuci jakis fajny pomysł. Na ostro poproszę :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.