Ok. Robimy domową pizzę
Poproszę o sprawdzone przepisy na pyszne ciasto, no i resztę składników
26 czerwca 2011 14:58 | ID: 571277
Moja mama robi najlepszą pizze Italiana na swiecie. Jak się będziemy widziały to ją poproszę o przepis:) Będziemy w Italii za mies. to Ci przywiozę parę sprawdzonych przepisów:) Tylko zależy czy stawiasz na grube czy cieńkie ciasto:))
26 czerwca 2011 15:08 | ID: 571285
Przepis na pizzę- cienkie ciasto :)
ja robię z tego przepisu i jest pycha :)
dodatki w zależności od tego co lubicie :)
NA CIASTO:
14g drożdży
1,5 szkl. mąki pszennej
1mała łyżeczka soli
3 łyzki oleju
SOS:
2 puszki pomidorów w puszce, bądź koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku,
sól, cukier, oregano, papryka czerwona sypka, olej
DODATKI:
szynka/ kiełbasa/ salami/ papryka w plasterkach lub pokrojona w kostkę
ser żółty
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. drożdże rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Mąkę przesypać do miski, wlać drożdże, dodać 1płaską łyżeczkę soli, 2łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt miękka to dodać mąki, a jeśli twarda dodać wody.
2. Następnie ciasto trzeba wyłożyć na deskę posypaną mąką i tam ugniatać około 10 minut, tak aby masa stała się plastyczna. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski i pozostawić do wyrośnięcie około 15 min.
3. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je ponownie na deskę i tam uformować okrągły placek wałkiem do ciasta, co jakiś czas go przewracając na druga stronę.
Następnie trzeba przygotować blachę do piekarnika, posmarować blachę olejem i przełożyć ciasto (po bokach blachy ma być grubsze)
PRZYGOTOWANIE SOSU:
1. pomidory z puszki wylewamy na patelnię wysmarowaną olejem, pomidory smażymy na średnim oleju, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy (solą, pieprzem, papryką, cukrem), wciskamy 2 ząbki czosnku. Na koniec dodajemy 2-3 duże łyżki oregano.
Ser trzemy, a kiełbasę kroimy w plasterki, bądź kostkę, paski
Na ciasto wylewamy sos, na sos układamy dodatki
PIECZENIE:
nastawić piekarnik na około 230st. pieczemy 6-10 minut (w zależności od grubości ciasta), po tym czasie wyjmujemy pizze aby posypać ją serem, ponownie wkładamy do piekarnika na około 4 minuty
26 czerwca 2011 21:38 | ID: 571498
Pizza z pomidorem, serem mozzarella i czosnkiem. Obowiązkowo bazylia i cieńkie ciasto które u mnie zawsze jest na oko.
27 czerwca 2011 13:55 | ID: 572121
A czy ktoś z Was próbował pizzy Knorr'a: {WYMODEROWANO} ? Z tego co widzę, to nie ma najlepszej opinii...
Może jakaś inna szybka i tania alternatywa do przyżądzenia w domu? Jakaś mrożonka?
27 czerwca 2011 14:36 | ID: 572170
Może jakaś inna szybka i tania alternatywa do przyżądzenia w domu? Jakaś mrożonka?
z mrożonych pizzy to bardzo lubię pizzę ristorante, jest w kilku różnych propozycjach smakowych:)
a domową też czasami robię, tylko przezpisu przy sobie nie mam, jak wrócę do domu to podam przepis na ciasto :)
27 czerwca 2011 14:41 | ID: 572174
U mnie zawsze ejst problem z ciastem bo dodatki to pikuś, chętnie więc poczytam ten wątek;)
28 czerwca 2011 17:07 | ID: 573167
dzięki za odp. zakupiliśmy ostatnio na próbę jakieś pizze mrożone. Jak tylko nadaży się okazja napiszę wrażenia :)
Swoją drogą czas chyba pomyśleć o czymś zdrowszym niż pizza, ale o tym w innym wątku :)
28 czerwca 2011 18:24 | ID: 573225
Mąka ,woda , drożdże, przyprawy , najlepiej taka do pizzy. Czasami dodaję do ciasta przesmażoną cebulkie.
15 kwietnia 2012 12:00 | ID: 773068
Zapraszam do przepisów . Tam zamieściłam swój przepis na pizzę. Udaje się zawsze . Ilość ogromna i jest pyszna!!!
16 kwietnia 2012 14:37 | ID: 773429
Ja mogę podać błędy jakie robiłam.....
Nie dawałam soli do ciasta- w tedy jest smaczniejsze ale i szybciej się łączą składniki
Dawałam mleko do rozczynu- za bardzo mi wyrastało ciasto
Od razu wyrobione ciasto rozkładałam na blaszce- później wyrastało za bardzo
Nie wkładałam ciasta do zamrażalki- aby zatrzyma procesy wzrostu drożdży....
Piekłam w za niskiej temperaturze- teraz piekę w 240-250 stopniach.
18 sierpnia 2014 10:23 | ID: 1139186
ja wolę na pizzę chodzić do pizzeri z przyjaciółmi bardzo dobrą serwuje {WYMODEROWANO}
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.