Przez jednych znienawidzone, przez innych ulubione
Więc mi się zachciało, ale taki drobiowych- lubicie? Poproszę jakiś fajny przepis
Uwielbiam flaczki mojego teścia, kiedyś spróbowałam
Natchnął mnie wątek o ogórkowej Kasi heh
16 kwietnia 2011 13:31 | ID: 492407
Przez jednych znienawidzone, przez innych ulubione
Więc mi się zachciało, ale taki drobiowych- lubicie? Poproszę jakiś fajny przepis
Uwielbiam flaczki mojego teścia, kiedyś spróbowałam
Natchnął mnie wątek o ogórkowej Kasi heh
16 kwietnia 2011 13:34 | ID: 492410
Dla mnie opcja znienawidzone:P ble nie pomoge;P
16 kwietnia 2011 15:54 | ID: 492481
czasem lubie, ale musze miec akurat natchnienie na taka zupke :);) ale sama nie gotuje :( wice nie bardzo moge pomoc
16 kwietnia 2011 15:56 | ID: 492485
Dla mnie opcja znienawidzone:P ble nie pomoge;P
Podpisuję się pod tym.
I nie wiem, czemu tak jest, ze nie lubię i już.
16 kwietnia 2011 16:32 | ID: 492507
Dla mnie opcja znienawidzone:P ble nie pomoge;P
Ja też nie gustuję, tak samo nie zjem żołądka, wątróbki, szyjki. Po prostu nie lubię tego typu mięsa.
I niestety nie znam przepisu...:/
16 kwietnia 2011 16:35 | ID: 492510
uwielbiam flaki ale dobrze doprawione
16 kwietnia 2011 16:57 | ID: 492525
uwielbiam flaki ale dobrze doprawione
ja tak samo,a ale niestety nie umiem robić ;<
16 kwietnia 2011 17:09 | ID: 492543
Bardzo proszę.Moja Mama i Teściowa robią z tego przepisu;)Niby są Pyszne ja Takich rzeczy nie jadam;)
Flaki drobiowe
żołądki drobiowe 1,5 kg
udko kurczaka 1 szt
skrzydełka z kurczaka 70 dkg
włoszczyzna bez kapusty
listek laurowy 1 szt
ziele angielskie 3 szt
przyprawa do flaków 2 łyżki
pieprz
sól
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
majeranek
vegeta lub kucharek
mąka 1 łyżka czubata
masło 1 łyżka
Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny.
Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, gotować jak rosół na malutkim ogniu.
Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej, żołądki muszą się gotować dłużej.
Gdy żołądki będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu.
Zagotować, do gotujących się flaczków, dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę z rosołu.
Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę (można mąkę, przesmażyć na suchej patelni) flaczki maja lepszy smak z masłem.
Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić, żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do flaków i podgotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania.
SmaczneGO
16 kwietnia 2011 17:12 | ID: 492546
Fajny przepis:-)Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu;-)
16 kwietnia 2011 21:41 | ID: 492823
nie lubie flaków
16 kwietnia 2011 23:27 | ID: 492908
Moja teściowa też robi z żołądków i są bardzo dobre!
17 kwietnia 2011 08:32 | ID: 492978
Bardzo lubię tradycyjne , dobrze doprawione flaki . Gotuję rosół , najlepiej wołowy . W osobnym garku obgotowuję falaki - kupuję te pokrojone w paski . Flaki obgotowuję nawet 3 razy za każdym odlewając wodę - aż zniknie nieprzyjemny zapach . Mięso z rosołu kroję w paski , dodaję obgotowane flaki i razem jeszcze gotuję do miękkości flaków . Przyprawiam jarzynką , pieprzem , ostrą papryką - wg. uznania . Pod koniec gotowania doprawiam roztartym w palcach majerankiem ....
21 kwietnia 2011 17:45 | ID: 498098
U mnie właśnie mama gotuje żołądki wieczorem je pokroi i jutro będzie gotowała flaki :)
Nie lubimy flaków z kupnymi żołądkami już pokrojonymi
21 kwietnia 2011 18:37 | ID: 498118
...dość często robię flaczki, przeważnie wołowe z dodatkiem mięsa wołowego, drobiowego albo drobiowych żołądków...
flaki kupuję gotowe, pokrojone...gotuję je jeszcze dwu-trzykrotnie i dopiero wrzucam do rosołu ugotowanego z wołowinki...na maśle przesmażam warzywa ...dodaję przyprawy: majeranek, liść laurowy, pieprz. ziele angielskie, sól, pieprz...
dodaję ugotowane i pokrojone inne mięska...zagęszczam bułką tartą...
21 kwietnia 2011 20:41 | ID: 498236
Dziś jadłem u teściowej - pychotka!
24 kwietnia 2011 23:29 | ID: 500091
Nie znam, bo nie jadam;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.