Nadaje się do wszystkich rodzajów owoców:
5 jajek, 5 łyżek cukru, 1 szklanka cukru pudru (lub 3/4 szklanki zwykłego), 1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki), 1/2 kg mąki (typ 500), 3 łyżeczki kakao, 1 kisiel (niesłodzony - smak dowolny).
żółtka, cukier (5 łyżek), proszek, margarynę i mąke zagnieść. podzielić na trzy części. do jednej dodac kakao. uformować w kule i wszystkie włożyć do zamrażarki. białka ubić z 3/4 szklanki cukru (lub 1 szkl. cukru pudru) i kisielem. blachę natłuścić odrobiną margaryny i zetrzeć na grubej tarce jedną białą kulę ciasta a na nią ciemną. położyć bitą pianę a na nią kłaść owoce. następnie zetrzeć ostatnią kulę ciasta.